Linn Ullmann

Faktaboks

Linn Ullmann

Karin Beate Ullmann

født:
9. august 1966
Portrett
Av /Scanpix/Writer Pictures.

Linn Ullmann

Av /NTB Scanpix ※.

Linn Ullmann, norsk forfatter, kritiker og kulturjournalist. Allerede med debuten Før du sovner (1998) etablerte Ullmann seg som forfatter med internasjonalt nedslagsfelt. Bøkene er oversatt til en rekke språk og anmeldes i internasjonale aviser. Forfatterskapet må karakteriseres som helt sentralt i den norske samtidslitteraturen.

Linn Ullmann er datter av de verdenskjente regissørene Liv Ullmann og Ingmar Bergman. Hun har studert engelsk litteratur ved New York University, og hun har markert seg som en toneangivende kommentator og journalist i Dagbladet 1996–97 og i Aftenposten 2006–07.

Ullmanns forfatterskap er variert, uforutsigbart og på mange måter eksklusivt. Romanene har kommet med mange års mellomrom. De har vært gjennomarbeidet og utført med svært bevisst sans både for stil og struktur og for de skiftende temaer som tas opp og i noen grad drøftes i romans form.

Forfatterskap

Med romandebuten, Før du sovner, ble Ullmann raskt etablert som forfatter. Romanen ble solgt til en rekke land allerede før boken var utgitt på norsk.
Forside
Tiden forlag .
De urolige er en roman hvor virkelige personer er blitt fiktive. Her skriver Ullmann om forholdet til sine to verdenskjente foreldre, regissørene Ingmar Bergman og Liv Ullmann.
Oktober forlag.

Debuten Før du sovner er en frisk og fantasirik familieroman som spenner over flere generasjoner, fortalt med brå og overraskende kast. Familieportrettene er både lekende, utleverende og medrivende, og leseren må forholde seg til mange former for upålitelighet underveis i beretningen. Romanen ble solgt til mer enn tjue land før den kom ut, og også senere bøker har hatt bred internasjonal suksess. Debutromanen preges av sterk vilje til å søke under overflaten ved å bruke skriftende perspektiver, slik vi ser det utfolde seg i full blomstring i bok nummer to.

Når jeg er hos deg fra 2001 handler om et fall på to sekunder fra et hustak på Frogner i Oslo. Hovedpersonene, Stella og Martin, balanserer på kanten av taket på en leiegård, og Stella faller. Resten av romanen handler om livets uutholdelige letthet, om endeløs ensomhet også i nære forhold, om balansekunst på alle nivåer, og om fallets uunngåelighet. Ullmann prøver ut mange fortellemåter og perspektiver i en roman med et så omfattende historiemateriale at det ikke kunne fremstilles i en enkel beretning.

Nåde (2002) er Ullmanns tredje roman, og selve tittelen peker på et tema som på mange måter er av de tyngste og vanskeligste man kan tenke seg – nemlig aktiv dødshjelp. Selve temaet fører til en langt roligere og mer ettertenksom beretning enn i de tidligere bøkene, når det her berettes om et langvarig dødsleie og kampen for å dø det noen kaller «en verdig død» – om så ved hjelp fra den personen som står en aller nærmest.

Et velsignet barn (2005) tar oss tilbake til en bredere fortelling om familieforhold i fortid og nåtid. Igjen handler det mye om forstillelse, løgner, svik og svikt, men også om hva som skal til for å forstå fortidshendelser og den betydning de har for det videre liv. Boken beskriver et vondt og sterkt og ubehagelig stevnemøte med glemte og gjemte år. Barneskildringene er mesterlige, og språket varieres med letthet ut fra hvilke hendelser som beskrives.

Det tok seks år før neste roman fra Ullmanns hånd kom – Det dyrebare (2011) – en roman som dyrker tilbakeblikket og lar oss komme tett på en rekke mennesker som alle er berørt av restene av et lik som blir funnet i skogen, to år etter at en ungjente forsvant. Teksten går tilbake til det som foregikk sommeren da alt blir annerledes enn planlagt, men vi får tilgang til noe av det som skjer først år senere med alle de muligheter for forskyvning og forstillelse dette medfører.

I 2015 kom Ullmann med romanen De urolige, en bok som helt tydelig spiller med og mot egen familiebakgrunn. På svært dyktig vis har hun klart å gjøre virkelige personer fiktive, og slik blir de levende som romanfigurer. De urolige er en spennende roman, bygd på innspilte samtaler som aldri ble sluttført. Det er en bok om henne selv og faren, Ingmar Bergman. Men selvfølgelig også om mor, Liv Ullmann, og om de tre som sjelden var sammen. Det må bli mye uro, venting, lengsel av slikt, og romantittelen og hele romanen bekrefter at søkende og skapende mennesker ikke tåler altfor mye før uroen setter inn. Ullmann har vokst gjennom hele forfatterskapet, og viser her hvordan et vanskelig materiale kan omskapes til romankunst.

Linn Ullmann har også redigert antologien Men jeg bor her ennå (1997) og skrevet fagboken Yrke: Regissør – om Arne Schouens filmer (1998)

Linn Ullmann er gift med forfatter Niels Fredrik Dahl, og de har en datter sammen. Hun har også en sønn fra et tidligere ekteskap.

Priser (et utvalg)

 • Den norske leserprisen (2002) for Nåde.
 • Amalie Skram-prisen (2007).
 • Gullpennen (2007) for sin innsats som kommentatorjournalist i Aftenposten.
 • P2-lytternes romanpris (2015) for De urolige.

Internasjonale nominasjoner

Utgivelser

Skjønnlitteratur

 • Før du sovner (1998)
 • Når jeg er hos deg (2001)
 • Nåde (2002)
 • Et velsignet barn (2005)
 • Det dyrebare (2011)
 • De urolige (2015)

Andre utgivelser 

 • Men jeg bor her ennå (redaktør). Novelleantologi. Aschehoug, 1997)
 • Yrke: regissør – Om Arne Schouens filmer. (Fagbok, Norsk filminstitutts skriftserie 1998)

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg