Emmanuel Carrère

Faktaboks

Emmanuel Carrère
Født
9. desember 1957

Emmanuel Carrère, fransk forfatter, manusforfatter og filmregissør. Han arbeidet som filmkritiker før han gav ut sin første bok, Werner Herzog (1982), en studie om den tyske filmskaperen med samme navn. Han romandebuterte i 1983 med L’Amie du jaguar (Jaguarens venninne) og fikk året etter Prix Passion for romanen Bravoure (1984).

Siden har han mottatt en rekke litterære priser, blant annet Femina-prisen for Klasseturen. En fortelling utgitt 1995 (originaltittel: La Classe de neige. Norsk oversettelse i 2003) og Renaudot-prisen for Limonov (2011).

Siden utgivelsen av Doktor Romand. En sann historie i 2000 (Originaltittel L’Adversaire. Norsk oversettelse i 2002) har Carrère særlig skrevet selvbiografiske og biografiske tekster. Doktor Romand er en en biografisk tekst om Jean-Claude Romand, som i 1993 tok livet av sin kone og sine to barn fordi han mistenkte at de var i ferd med å oppdage at han ikke arbeidet som lege, slik han hadde fortalt dem.

I Un roman russe (2007, En russisk roman) forteller han sin egen familiehistorie, mens D’autres vies que la mienne (2009, Andre liv enn mitt) handler om forskjellige mennesker han har møtt og som alle har sin tragiske historie å fortelle. Limonov (2011, norsk oversettelse 2014) er en tidvis oppdiktet biografi om den omstridte russiske forfatteren Eduard Limonov, mens Le Royaume (2014) er en personlig fortolkning av kristendommens opprinnelse.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg