Lindholm Høje
Lindholm Høje rommer mange slags gravformer fra yngre jernalder.
Lindholm Høje
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Lindholm Høje er et stort gravfelt fra jernalderen ved Nørresundby ved Limfjorden, Jylland, Danmark. Gravfeltet har flere skipssetninger og andre typer steinsetninger, og ligger på en høyde nord for fjorden, med utsikt til Ålborg.

Lokaliteten ble undersøkt av arkeologen Thorkild Ramskou i årene 1952–1958. Det ble avdekket nærmere 700 graver, de fleste av dem kremasjonsgraver. De eldste gravene skriver seg fra om lag 500 evt. eller noe tidligere, men storparten av gravene er fra tidsrommet 700–1000 evt. Gravene er markert ved steinsetninger av forskjellig utformning. De eldste er tre- eller firkantede eller runde. Fra 700-tallet blir den ovale formen den vanligste, mens skipssettinger dominerer i vikingtiden. Lindholm Høje er den gravplassen i Skandinavia med flest bevarte skipssetninger.

Den samtidige bebyggelsen har dekket et område på rundt 2 hektar. Det er påvist tre ulike hustyper: hus med rektangulært grunnplan, hus med buede vegger og ovale hus som har vært delvis gravd inn i bakken (grophus). Det er også funnet rester av en smie. Mellom husene fantes en vei med rester av trelegging foruten brønner og kokegroper.

Bosetningen ved Lindholm Høje ble fraflyttet omkring år 1200, delvis på grunn av sandflukt. Sanden dekket over store deler av gravfeltet og bebyggelsessporene, som på det viset ble bevart frem til de første arkeologiske utgravningene fant sted i området på slutten av 1800-tallet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg