Faktaboks

Lewis Henry Morgan
Uttale
mˈå:gən
Født
21. november 1818, Aurora, New York, USA
Død
17. desember 1881, Rochester, New York, USA
Lewis Henry Morgan

Lewis Henry Morgan var en amerikansk jurist, mest kjent for etnologiske og antropologiske studier av nordamerikanske urfolk, spesielt irokesere.

Morgan fattet interesse for irokesernes institusjoner, noe som utviklet seg til et omfattende studium av flere aspekter ved deres sosiale organisasjon og av irokeser-forbundet. I 1840-årene foretok han undersøkelser lokalt, og førte samtaler med irokesiske informanter. Dette resulterte i den første omfattende, moderne etnografiske monografien, en analyse av irokesersamfunnet og irokeser-forbundet. Boken The League of the Ho-dé-no-sau-nee or Iroquois (1851) fikk stor betydning for antropologien. Særlig viktig var det at hans studier var basert på egne iakttagelser og intervjuer. På sett og vis innledet han feltarbeidet lenge før det ble vanlig blant antropologer.

Morgan tok også fatt på et problemfelt som har stått sentralt i senere sosialantropologi, nemlig slektskaps- og ekteskapssystemer, og utviklet en komparativ teori i arbeidet Systems of Consanguinity and Affinity (1871). I sine senere verker, blant annet Ancient Society (1877), utviklet han det evolusjonistiske syn som skulle komme til å dominere kulturantropologien i lang tid. Han hevdet at menneskelig kultur og samfunn over alt i verden hadde gjennomgått (eller ville gjennomgå) de samme stadier, fra det «primitive» via det «barbariske» til det «siviliserte». Dette et forenklet syn på evolusjon og et etnosentrisk perspektiv som nå bare har historisk interesse.

Karl Marx og Friedrich Engels fant støtte i Morgans arbeider for sin materialistiske historiefortolkning. For ettertiden står Morgans analyse av slektskapssystemer som hans viktigste bidrag til videreutviklingen av den samfunnsvitenskapelige delen av antropologien.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg