Leka Zog

Faktaboks

Leka Zog
Leka Zogu, Kong Leka 1, født kronprins Skander
Uttale
leka zåg
Født
5. april 1939, Tirana, Albania
Død
30. november 2011, Tirana, Albania
Prins Leka - fotoutstilling utenfor mausoleet i Tirana, 2012.
Leka Zog
Av .
Lisens: fri

Artikkelstart

Leka Zog var en albansk prins og tronkrever. Han var sønn av kong Zog og dronning Geraldine av Albania, og arving til den albanske tronen. Av albanske monarkister ble han titulert kong Leka 1 fra 1961, da hans far døde.

Etter den italienske okkupasjonen av Albania i 1939 måtte den albanske kongefamilien forlate landet da Leka var to dager gammel. Mens Albania ble stadig mer isolert under Enver Hoxhas kommunistiske diktatur, vokste Leka opp i eksil i forskjellige europeiske og afrikanske land.

Etter kommunismens fall i 1990–1991 ønsket Leka å vende tilbake til Albania, men på begynnelsen av nittitallet ble han imidlertid nektet adgang av albanske myndigheter. Han ankom omsider landet i 1997, som da var i en kaotisk økonomisk tilstand etter at store deler av befolkningen hadde investert i pyramidespill som kollapset. I en folkeavstemning stemte to tredjedeler av befolkningen mot gjeninnføring av monarki, men Leka bestred valgets gyldighet, og ble anklaget for å ha planlagt statskupp. Det førte til voldelige sammenstøt, der en person mistet livet, og Leka rømte landet.

I 2002 vendte kongefamilien tilbake til Albania på parlamentets oppfordring. Der levde han et tilbaketrukket liv med sin sønn Leka og sin kone etter at han oppga sitt politiske engasjement i 2006. Lekas støtte kom først og fremst fra det lille Legalitetspartiet.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg