pyramidespill

Pyramidespill, pengespill som er forbudt i Norge ifølge lov om lotterier m.v. av 24. feb. 1995. Deltakere gir et bestemt pengebeløp (eller andre verdier) til den som står på toppen av en pyramideformet navneliste. De setter seg selv opp nederst i håp om til slutt å komme øverst og oppnå gevinst ved nye deltakeres innsats.

Faktaboks

Uttale
pyramˈidespill

Pyramidespill ble tidligere ofte drevet som kjedebrev, i senere tid har enkelte former for nettverkssalg (multilevel-marketing) blitt anklaget for å være en kamuflasje for slike spill, i Norge f.eks. The 5 Percent Community (T5PC) og World Games Inc. (WGI). Et kjent historisk variant var den såkalte Ponzi-svindelen i Boston i 1920.

Pyramidemodellen er ikke økonomisk levedyktig fordi den krever at stadig flere deltagere må verves inn i systemet, og uten nok deltagere, kollapser det. Når pyramidespill kollapser, kan det få store politiske og sosiale konsekvenser. I 2008 var det store opptøyer i Colombia etter mange som hadde blitt lovet en enorm avkastning, tapte alt. I 1997 hadde to tredjedeler av Albanias befolkning investert i pyramidespill som på det meste tilsvarte halvparten av landets BNP. Kollapsen ledet til regjeringens avgang, anarki og borgerkrigslignende tilstander, og over 2000 ble drept.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg