Leinster (provins i Irland)

Howth utenfor Dublin ligger i provinsen Leinster
Av /Shutterstock.

Artikkelstart

Leinster er én av fire provinser i Irland, og strekker seg langs hele østkysten fra Dundalk Bay i nord (Irskesjøen) til Ballyteige Bay i sør (St. Georgskanalen). Den omfatter fylkene Carlow, Dublin, Kildare, Kilkenny, Offaly, Laois, Longford, Louth, Meath, Westmeath, Wexford og Wicklow. Provinsen hadde 2 630 720 innbyggere i 2016 og har et areal på 19801 kvadratkilometer. Dublin er administrasjonssenteret i provinsen.

Faktaboks

Uttale
lˈenstə
Også kjent som
Irsk: Laighean

Landskapet er svært vekslende med åser og daler. De største sammenhengende slettene finnes omkring Dundalk Bay og Drogheda i nord, omkring Dublin og langs sørøstkysten, og i innlandet mot grensen til Galway. Høyeste partier er granittfjellene Wicklow Mountains, som strekker seg i retning nord–sør, sør for Dublin. Høyeste topp er Lugnaquilla, 926 meter over havet.

Om lag halvparten av befolkningen på øya Irland bor i Leinster. Det er spesielt området rundt Dublin som har hatt en kraftig befolkningsøkning de siste par tiårene. Leinster er dessuten Irlands mest industrialiserte provins. Her finnes en betydelig landbruksproduksjon med blant annet bygg, hvete, sukkerbeter, poteter og grønnsaker samt storfe- og sauehold.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg