Dublin er navnet på et historisk grevskap og fylke i Irland, i provinsen Leinster. Det lå omkring hovedstaden Dublin, som administrativt sett var atskilt fra Dublin fylke. Politisk og administrativt opphørte fylket å eksistere som egen enhet i 1994. Kulturelt og historisk er området fremdeles å betrakte som én enhet. I populære lagidretter som gælisk fotball (G.A.A.), rugby og hurling, stiller det historiske Dublin fylke fremdeles med felles lag. Drakten består av lyseblå trøyer og hvite bukser.

Faktaboks

Uttale

d'øbblin

Etymologi
etter byen Dublin, hvis navn kommer fra irsk Dubhlinn, av dubh ‘svart’ og linn ‘høl, kulp’
Også kjent som

County Dublin (engelsk), Contae Bhaile Átha Cliath (irsk)

Det historiske Dublin fylke har (2009) om lag 1,2 millioner innbyggere. Av disse bor ca. 500 000 i Dublin by, og ca. 700 000 i fylket som inntil 1994 var en egen administrativ enhet. Det betyr at omtrent hver tredje innbygger i republikken Irland bor i Dublin by eller Dublin fylke – et landområde på 913 km².

Dublin fylke er eller var et av de minste i Irland, og området er sterkt preget av nærheten til hovedstaden. Landskapet er hovedsakelig flatt, men hever seg til 585 moh. i sør, mot grensen til Wicklow fylke. Jordbruket baserer seg på dyrking av bygg og poteter, samt storfeoppdrett. I industrien produseres tekstil- og konfeksjonsvarer, sjokolade, sement m.m. Det økonomiske oppsvinget i Irland, med kraftig prispress på boliger i Dublin, førte fra tidlig på nittitallet til at en stadig større del av den yrkesaktive befolkningen i fylket, dagpendler til arbeid i byen.

Etter en administrativ reform, Local Goverment Act 1993, opphørte Dublin fylke å eksistere som administrativ enhet fra 1. januar 1994. Området er nå delt i tre separate enheter: Fingal (i nord og nordvest), South Dublin (i sørvest) og Dun Laoghaire–Rathdown (i sør). Samtidig med denne reformen, fikk byen Dublin trangere grenser, ved at en del områder i ytterkantene ble overført til de nye administrative enhetene.

Det hersker en viss uenighet om de tre nye enhetene hver for seg skal omtales som fylker (counties), eller om de i fellesskap utgjør Dublin fylke (county), til tross for at de er fullt ut politisk og administrativt atskilte. Irer flest identifiserer seg sterkt med hjemfylket sitt, og fylkesinndelingen og fylkesgrensene har praktisk talt ikke vært justert på fem hundre år.

Fingal i nord-nordøst har en langt mer markert egenidentitet enn Dublin South og Dun Laoghaire-Rathdown. Blant annet var de lokale myndigheter i Fingal raske med å sette opp veiskilt med teksten "Velkommen til Fingal fylke" på irsk og engelsk, slik det ellers er vanlig ved irske fylkesgrenser. Dette initiativet ble ikke utelukkende positivt mottatt, verken i egen befolkning eller i Dublin by og de to nye administrative enhetene sør i det historiske Dublin fylke.

De fire politiske enhetene i det historiske Dublin fylke – byen og de tre nyetablerte fylkesmyndighetene – har beholdt en rekke symbolsk viktige fellesnevnere. Foruten felles lag i ballsporter, har de beholdt fylkesbokstaven D som bilkjennetegn. I postomdelingen i Europas eneste land uten postnummer, brukes fremdeles Co. Dublin som postadresse. Unntatt for dette er Dublin by, som har eget adresseringssystem med et tjuetalls postsoner.

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg