Faktaboks

Også kjent som
Irsk: Loch Garman
Uttale
wˈeksfəd
Etymologi

navnet er det norrøne Veigsfjǫrðr

Wexford er et fylke lengst sørøst i Irland, i provinsen Leinster. Fylket hadde 149 722 innbyggere i 2016 og har et areal på 2365 kvadratkilometer. Byen Wexford er administrasjonssenter i fylket.

Mesteparten av fylket består av lavland mellom havet og fjellene. Kysten består av brede bukter med steinete nes, klipper og sanddyner. Blackstairs Mountains har to hovedtopper; Blackstairs Mountain som er 732 meter over havet og Mount Leinster som er fylkets høyeste punkt og måler 794 meter over havet. Ettersom det ligger på grensen til Carlow fylke, er det også det høyeste punktet her. Wexford, Enniscorthy, Gorey og New Ross er de største byene.

Økonomien i fylket drives hovedsakelig av jordbruk. Storfe, sau og svin er de viktigste sammen med dyrking av bygg, hvete og raps, samt foredling og produksjon av landbruksprodukter. Wexfordjordbær er berømte for sin smak og feires med en egen jordbærfestival hver sommer i Enniscorthy.

Strendene Courtown, Curracloe, Carnsore Point, Duncannon og Rosslare Strand trekker mange turister til fylket.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg