Faktaboks

Også kjent som
Irsk: An Iarmhí
Uttale
wˈestmi:ð

Westmeath er et fylke i Irland, i provinsen Leinster, midt i landet. Fylket hadde 88 770 innbyggere i 2016 og har et areal på 1840 kvadratkilometer. Byen Mullingar er fylkets administrasjonssenter.

Westmeath består for det meste av flatt land, med en rekke innsjøer i sentrale deler. Høyest punkt er Mullaghmeen, 258 meter over havet.

Mullingar er den viktigste industribyen, mens byen Athlone fikk militær betydning på grunn av beliggenheten ved elven Shannon på ruten mellom Dublin og Galway. Industrien har hovedsakelig vært basert på matforedling og forbrukervarer, og fylket har en omfattende kjøtt- og meierihandel, samt whiskydestillerier og stutterier. Vann utgjør kjernen i turistnæringen, med mange aktiviteter og opplevelser på innsjøene Lough Derravaragh, Lough Ennell, Lough Owel, Lough Lene, Lough Sheelin og Lough Ree. Både Canal Grande og Royal Canal renner gjennom Westmeath, og elven Shannon som er Irlands viktigste turistelv har en moderne havn i Athlone. Den østlige delen av fylket har dessuten en betydelig utpendling til vestsiden av Dublin.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg