Leif Welding Olsen

Faktaboks

Leif Welding Olsen
opprinnelig Leif Olsen
Født
15. august 1895
Død
8. april 1940
Fødested
Horten
Dødssted
Ytre Oslofjord

Leif Welding Olsen var den første norske falne under andre verdenskrig, da hvalfartøyet Pol III, som ble brukt til nøytralitetsvakt i Ytre Oslofjord, ble senket av den tyske torpedojageren Albatross natt til 9. april 1940.

Leif Welding Olsen Marinemuseet. Gjengitt med tillatelse

Leif Welding Olsen var en norsk sjøoffiser, og den første norske falne i andre verdenskrig.

Bakgrunn

Olsen voksten opp i Horten, og gikk etter å ha gått ut av skolen videre til Sjøkrigsskolen, hvor han ble uteksaminert i 1917. Han tjenestegjorde på panserskipet Eidsvold som en del av nøytralitetsvakten. Olsen gikk ut av aktiv tjeneste i 1918, og ble fra 1920 vernepliktig premierløytnant. Etter hans tid i marinen, gikk Olsen inn i handelsflåten.

Nøytralitetsvakten

I 1939 ble han utnevnt vernepliktig kaptein, og ble på nytt en del av nøytralitetsvakten. Dette var sivile og militære båter og skip som patruljerte ytterst i Oslofjorden, for å håndheve norsk suverenitet og å være et tidlig varsel om noe angrep skulle komme.

Natt til 9. april 1940

Natten til 9. april patruljerte Olsen i Ytre Oslofjord med det tidligere hvalfartøyet Pol III. Etter å ha oppdaget den tyske invasjonsflåten avfyrte Pol III varselskudd, og gjorde seg klar for å stoppe skipene. Han sendte deretter opp varselbluss for å gjøre andre klar over trusselen. Skipet hans hadde da sammenstøtt med den tyske torpedojageren Albatross, som beskjøt Pol III og traff Olsen i benet med en salve mitraljøseskudd. Under evakuering av Pol III druknet Olsen da han skulle gå i livbåten. Han ble post mortem tildelt St. Olavsmeldaljen med eikegrein.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg