Faktaboks

Leif Welding Olsen
Født
15. august 1895, Horten
Død
8. april 1940, Ytre Oslofjord
Virke
Sjøoffiser
Familie

Foreldre: Skipsfører og skipsreder Erik Olsen (1844–1930) og Thora Caroline Andreassen (1855–1937).

Gift 1937 i Bergen med Mary Mikkelsborg (f. 1898).

Leif Welding Olsen

Leif Welding Olsen var den første norske falne under andre verdenskrig, da hvalfartøyet Pol III, som ble brukt til nøytralitetsvakt i Ytre Oslofjord, ble senket av den tyske torpedojageren Albatross natt til 9. april 1940.

Leif Welding Olsen
Marinemuseet.

Leif Welding Olsen var en norsk sjøforsvarsoffiser og sjøoffiser, som var den første norske falne ved Nazi-Tysklands angrep på Norge i april 1940. Som vernepliktig offiser tjenestegjorde Welding Olsen som sjef på bevoktningsfartøyet Pol III i Ytre Oslofjord. Like før midnatt, natt til 9. april, støtte Pol III sammen med torpedojageren Albatross, som inngikk i den tyske invasjonsstyrken. Welding Olsen ble såret av tysk mitraljøseild og druknet.

Bakgrunn

Welding Olsen vokste opp i Horten og gjennomførte Sjøkrigsskolen der i 1917. Under første verdenskrig tjenestegjorde han i nøytralitetsvakten, først på panserskipet Eidsvold , deretter torpedodivisjonsskipet Valkyrien. Han gikk ut av aktiv tjeneste i Marinen i 1918 og ble fra 1920 vernepliktig premierløytnant.

Etter tiden i Marinen gikk Welding Olsen inn i handelsflåten som styrmann og underviste dertil ved sjømannsskolene i Bergen og Sandefjord.

I 1939 ble han utnevnt vernepliktig kaptein og på nytt en del av nøytralitetsvakten. Dette var sivile og militære båter og skip som patruljerte ytterst i Oslofjorden, for å håndheve norsk suverenitet og være et tidlig varsel om noe angrep skulle komme. Welding Olsen var sjef på den tidligere hvalfangeren Pol III, stasjonert i Tønsberg.

Natt til 9. april 1940

Natten til 9. april patruljerte Pol III i Ytre Oslofjord. Etter å ha oppdaget den tyske invasjonsflåten ga Welding Olsen ordre om å avfyre varselskudd. Pol III støtte så sammen med den tyske torpedojageren Albatross. Pol III sendte deretter opp varselbluss for å gjøre andre klar over trusselen. Varselet antas å ha gjort besetningen på Oscarsborg festning i stand til å forberede sitt forsvar.

Welding Olsen ble hardt såret etter å ha blitt truffet av tysk mitraljøseild. Under evakuering av Pol III druknet han da mannskapet skulle gå i livbåten, nær midnatt, 8. april 1940.

Leif Welding Olsen ble post mortem tildelt St. Olavs-medaljen med ekegren.

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

Leif Welding Olsen
Historisk befolkningsregister-ID
pf01037130008143

Kommentarer (3)

skrev gro Blomdal

Hei.
Dere har en feil i artikkelen her om Leif Welding Olsen. Han tok ikke Welding-navnet fra sin kone når de giftet seg, men fikk det som mellomnavn ved dåpen. Dette finner man i klokkerboken for Horten fra 1895. Jeg vet fordi jeg er etterkommer av Erik Olsen og hustru Thora Karoline. De to hadde 12 barn hvorav min mormor var nest yngst og Leif yngst. De yngste barna i flokken fikk Welding som mellomnavn etter Erik Olsens familie - hans mor het Karen Henriette (gift med Ole Eriksen) og hennes mor igjen, Karen Marie, var født Welding. Et navn som kan følges tilbake til 1700-tallet da en forfar kom fra Danmark til Norge. Erik Olsen fikk 12 barn, og jeg har funnet flere klokkerbøker som viser at de yngste fikk Weldingnavnet. Men det viktigste her er jo at Leif får korrekt navn, de øvrige søsknene er ikke nevnt i noe leksikon. Hans kone Mary - opprinnelig Julie Olea Marie - var født Mikkelsborg/Mekkelsborg. Jeg dokumenterer dette gjerne med bilder av klokkerbok om ønskelig.
Mvh Gro Blomdal

svarte Dag Leraand

Tusen takk for korrigering og grundig redegjørelse! Håper det er blitt korrekt nå!

skrev gro Blomdal

Det ser korrekt ut - takk! :)

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg