Leif Welding Olsen

Faktaboks

Leif Welding Olsen
opprinnelig Leif Olsen
Født
15. august 1895, Horten
Død
8. april 1940, Ytre Oslofjord

Leif Welding Olsen var den første norske falne under andre verdenskrig, da hvalfartøyet Pol III, som ble brukt til nøytralitetsvakt i Ytre Oslofjord, ble senket av den tyske torpedojageren Albatross natt til 9. april 1940.

Leif Welding Olsen
Marinemuseet.

Artikkelstart

Leif Welding Olsen var en norsk sjøforsvarsoffiser og sjøoffiser, som var den første norske falne ved Nazi-Tysklands angrep på Norge i april 1940. Som vernepliktig offiser tjenestegjorde Welding Olsen som sjef på bevoktningsfartøyet Pol III i Ytre Oslofjord. Like før midnatt, natt til 9. april, støtte Pol III sammen med torpedojageren Albatross, som inngikk i den tyske invasjonsstyrken. Welding Olsen ble såret av tysk mitraljøseild, og druknet.

Bakgrunn

Welding Olsen vokste opp i Horten, og gjennomførte Sjøkrigsskolen der i 1917. Under første verdenskrig tjenestegjorde han i nøytralitetsvakten, først på panserskipet Eidsvold , deretter torpedodivisjonsskipet Valkyrien. Han gikk ut av aktiv tjeneste i Marinen i 1918, og ble fra 1920 vernepliktig premierløytnant.

Etter tiden i Marinen gikk Welding Olsen inn i handelsflåten som styrmann, og underviste dertil ved sjømannsskolene i Bergen og Sandefjord.

I 1939 ble han utnevnt vernepliktig kaptein, og på nytt en del av nøytralitetsvakten. Dette var sivile og militære båter og skip som patruljerte ytterst i Oslofjorden, for å håndheve norsk suverenitet og være et tidlig varsel om noe angrep skulle komme. Welding Olsen var sjef på den tidligere hvalfangeren Pol III, stasjonert i Tønsberg.

Natt til 9. april 1940

Natten til 9. april patruljerte Pol III i Ytre Oslofjord. Etter å ha oppdaget den tyske invasjonsflåten ga Welding Olsen ordre om å avfyre varselskudd. Pol III støtte så sammen med den tyske torpedojageren Albatross. Pol III sendte deretter opp varselbluss for å gjøre andre klar over trusselen; et varsel som antas å ha gjort besetningen på Oscarsborg festning i stand til å forberede sitt forsvar.

Welding Olsen ble hardt såret etter å ha blitt truffet av tysk mitraljøseild. Under evakuering av Pol III druknet han da mannskapet skulle gå i livbåten, nær midnatt, 8. april 1940.

Leif Welding Olsen ble post mortem tildelt St. Olavs-medaljen med ekegren.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg