Styrmann er en dekksoffiser på et handelsskip. Det finnes flere kategorier styrmann som overstyrmann, førstestyrmann, andrestyrmann og så videre. Styrmannen assisterer skipsføreren i de fleste gjøremål vedrørende skipets drift som ledelse av vedlikeholdsarbeidet, lasting og lossing, tilsyn med mannskapet med unntak av maskinbesetningen, navigering, og gjør selvstendig vakttjeneste på broa når skipet er i sjøen.

Sjøfartsdirektoratet gir bestemmelser om antallet styrmenn om bord basert på skipets fartsområde, type skip og størrelse. Øverste tilstedeværende styrmann er skipsførerens stedfortreder og blir normalt betegnet overstyrmann. Denne har også ansvaret for skipets stabilitet og lasting og lossing. Førstestyrmann har det daglige overordnede ansvaret for navigeringen. Alle styrmenn sammen med skipsføreren hører til under samlebegrepet dekksoffiserer.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg