Layamon

Faktaboks

Layamon
Lawemon
Uttale
lˈaiəmən

Artikkelstart

Layamon var en engelsk prest og forfatter av det viktige middelengelske diktet Brut (skrevet etter 1189). Noen få biografiske detaljer nevnes om forfatteren Layamon i diktet. Han var sønn av en viss Leovenath og bodde i Areley Kings i Worcestershire.

Brut

Brut finnes i to ulike versjoner i manuskripter som begge dateres til slutten av 1200-tallet. Det er ikke enighet om nøyaktig hvor tidlig diktet ble skrevet, annet enn at det må være fra etter 1189.

Brut er en beretning om britiske sagnkonger som Arthur, Cymberline og Leir og deres antatte trojanske stamfar Brutus. Hovedkilden til Brut er det franske verket Roman de Brut av Wace (datert til 1180) som igjen var basert på Geoffrey of Monmouths latinske Historia regum Britanniae. Layamon opplyser imidlertid også om at han har brukt verkene til Beda og Augustin av Canterbury. Layamon gir et unikt perspektiv på Britannias mytiske fortid, til forsvar for det engelske herredømmet før 1066 mot normannerne. Han står dermed i kontrast til Geoffreys anti-engelske holdning i sin Historia.

Språkhistorisk spiller Layamons Brut en stor rolle som et tidlig eksempel på middelengelsk. Med sine 30 000 linjer i allittererende vers har det bare ca. 80 franske ord, noe som var nokså enestående i tiden.

Litteratur

Manuskripter

  • British Library, Cotton MS Caligula A.IX
  • British Library, Cotton MS Otho C.XIII

Utgaver og oversettelser

  • Laȝamon: Brut, (1963-78). G.L. Brook og R.F. Leslie (red.), 2 Bind, Oxford: Early English Text Society.
  • Layamon's Brut: a history of the Britons (1989), D. G. Bzdyl (oversetter), Binghamton, NY: Medieval & Renaissance Text & Studies.
  • Lawman: Brut (1992), R. Allen (oversetter), London: Dent.

SEKUNDÆRLITTERATUR

  • J. S. P. Tatlock (1950), The legendary history of Britain: Geoffrey of Monmouth’s Historia regum Britanniae and its early vernacular versions , Berkeley, CA: University of California Press.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg