Latvias geografi

Latvia

Latvia (hovedkart) av /Store norske leksikon ※. Gjengitt med tillatelse

Over halvparten av Latvias areal ligger under 100 moh. Den jevne kysten mot Østersjøen er dekket av sanddyner, og innenfor finnes det marskland og små laguner.

Rigabukta og det sentrale lavlandet var en gang bunnen av en stor innsjø som utviklet seg da innlandsisen under kvartærtiden trakk seg tilbake for omtrent 10 000 år siden. Berggrunnen består av lag med devonsk kalkstein og sandstein, med svak helning mot sørøst og sørvest, som nesten overalt er dekket av løsmasser fra istiden. Over den marine grense (30–40 moh.) brer det seg et småbakket moreneland.

Fra Rigabukta strekker Vidzeme-høydedraget seg nordøstover, med landets høyeste punkt, Gaizina kalns, 312 moh. I vest ligger de lavere Kurzemehøydedragene. I Sørøst-Latvia strekker Den baltiske morenerygg (Latgale) seg i retning nordøst–sørvest, med høyder på opptil 275 moh. Gjennom dette bakkeområdet renner Daugava – Latvias eneste større elv – fra Valdajområdet i Russland i sørvest og ut i Rigabukta.

Klima

Latvia har et temperert og moderat kontinentalt klima. I Riga er middeltemperaturen for januar –7 °C, for juli 16,5 °C. Rigabukta er islagt 3–4 måneder om vinteren, mens havnene ved selve Østersjøen nesten alltid er isfrie. Årlig nedbør er 550–800 mm (Riga: 565 mm).

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg