Laplace-operatoren er en av de mest sentrale operatorene i matematikk og fysikk. Symbolet for operatoren er vanligvis Δ eller \(\nabla^2\). Symbolet \(\nabla\) kalles nabla.

Faktaboks

Uttale

lapl'ass-

Etymologi

etter den franske matematikeren Pierre Simon Laplace

Hvis f(x, y, z) er en funksjon av tre variable, er Δf funksjonen som er definert ved

\[\Delta f=\frac{\partial^2 f}{\partial x^2}+\frac{\partial^2 f}{\partial y^2}+\frac{\partial^2 f}{\partial z^2}\]

Definisjonen for et annet antall variable er tilsvarende. Dersom Δf (x, y, z) = 0 i alle punkter (x, y, z) i et område D, sies f å være en harmonisk funksjon i D. Læren om harmoniske funksjoner kalles potensialteori.

I fysikk inngår Laplace-operatoren i de grunnleggende differensialligningene for varmespredning, diffusjon, bølgebevegelse, elektrisk og tyngde-potensial samt kvantemekanikk (schrödingerligningen). Dette kan forklares med at grunnleggende fysiske lover er uavhengig av hvilket koordinatsystem man bruker, og Laplace-operatoren er den enkleste differensialoperatoren som har en tilsvarende matematisk egenskap.

Det finnes fruktbare generaliseringer av Laplace-operatoren til blant annet flater (mangfoldigheter), fraktaler og uendeligdimensjonale rom.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg