Løgnhalsen, eller Pseudolus på latin, er en komedie av den romerske forfatteren Titus Maccius Plautus (cirka 250–184 fvt.). Komedien ble fremført for første gang i år 191 fvt., og anses for å være et av Plautus' mesterverk.

Faktaboks

Etymologi
latin Pseudolus

Løgnhalsen forble populær også etter Plautus' død, og den romerske forfatteren og advokaten Cicero refererer til sin klient, den romerske skuespilleren Quintus Roscinus Gallus, og hans portrettering av stykkets hallik-karakter Ballio. Jean-François Regnards La sérénade fra 1694 og Ludwig Holbergs Diderich Menschen-Skræk fra 1724 er inspirert av stykket. Eksempler på moderne adapsjoner av stykket er Bohuslav Martinůs The Soldier and the Dancer fra 1927, og musikalen A Funny Thing Happened on the Way to the Forum med musikk og tekster av Stephen Sondheim, som hadde Broadway-premiere i 1962.

Romerske komedier var tilpassede versjoner av tidligere greske stykker av den ny-attiske komediesjangeren, som i dag, med noen unntak, er gått tapt. Vi vet ikke hvem som skrev stykket som Løgnhalsen er basert på.

Handlingen

Handlingen i stykkene av den ny-attiske og romerske komediesjangeren tar utgangspunkt i faste karakterer, som unge, forelskede menn, prostituerte kvinner, unge kvinner av høy sosial status, slu slaver, brautende soldater, sinte fedre med flere. Handlingen tar ofte utgangspunkt i en ung mann som er forelsket. Underveis i stykket skjer det gjerne en rekke forviklinger før han til slutt sikrer seg et forhold med kvinnen han er forelsket i, gjerne hjulpet av en slavekarakter. Dette er også tilfellet når det gjelder Løgnhalsen.

Her møter vi den unge mannen Calidorus, som er forelsket i Phoenicium, en ung prostituert kvinne eid av halliken Ballio. I begynnelsen av stykket får vi vite at Ballio har solgt Phoenicium til en makedonsk soldat. I det intrikate plottet som så utspiller seg sørger slaven Pseudolus, stykkets mest fremtredende karakter, for at det til slutt er Calidorus som ender opp med Phoenicium.

Oversettelser til norsk

  • Plautus, Løgnhalsen, oversatt av Lorentz Eckhoff, Aschehoug 1965.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • David Christenson (red.), Plautus – Pseudolus, Cambridge University Press 2020. Latinsk tekst med innledning og kommentarer.

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg