Kypros' flagg

Kypros' flagg, ny versjon vedtatt 24. april 2006. Tegnet av kunstneren İsmet Vahid Güney 16. august 1960, opprinnelig med kartet som gul strektegning. Flagg for alle formål, proporsjoner 2:3.

Av .
Lisens: Gnu FDL

Kypros' flagg er en hvit duk belagt med en kobberfarget kartskisse av øya over to grønne olivengrener. Det ble antatt 16. august 1960 da Kypros ble en selvstendig republikk. Kartet var opprinnelig en strektegning, men ble 24. april 2006 endret til et helfarget kart. Motivene som ble valgt av tegneren İsmet Güney i 1960 er symboler for fredelig sameksistens mellom landets to folkegrupper, grekere og tyrkere. Konflikter mellom dem førte i 1963 til borgerkrig og deling av landet. Dette flagget brukes nå bare av den gresktalende republikken i sør.

Den tyrkisk-okkuperte delen av Kypros, Nord-Kypros, har sitt eget flagg, og i tillegg brukes det tyrkiske flagget. I sør brukes også det greske flagget.

Våpenet

Kypros' våpen
Kypros' våpen, antatt i 1960, revidert i 2006.

Våpenet er et kobberfarget skjold belagt med en sølv due vendt mot heraldisk venstre (sinister) med en olivengren i nebbet, over årstallet 1960 i sølv, året da Kypros ble selvstendig. Skjoldet er flankert av to kryssende grønne olivengrener, som symboliserer landets to etniske grupper. Skjoldets var opprinnelig klart gult (gull), men ble i 2006 endret til kobberfarge. Fargen symboliserer landets store forekomster av metallet kobber, som er oppkalt etter øyas navn på gresk (Κύπρος) og latin (Cyprus).

Nord-Kypros antok 7. september 1983 et våpen basert på Republikkens våpen fra 1960. I skjoldet ble dette årstallet fjernet, og i stedet ble årstallet 1983 satt in over skjoldet, sammen med Islams symbol halvmåne og stjerne, også brukt i flagget.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg