Kråkstad

Kråkstad kirke.

Artikkelstart

Kråkstad er et tettsted i Nordre Follo kommune i Viken. Tettstedet er ifølge SSBs definisjon 0,6 km², og har 1107 innbyggere (2021).

Faktaboks

Etymologi
norrønt Krákustaðir, av Kráka fuglenavnet kråke
Innbyggertall
1107 (SSB, 2021)
Landareal
0,6 km² (SSB, 2021) km²
Tettstedsnummer
0513 Kråkstad

Kråkstad var tidligere egen kommune, som ble opprettet i 1837 og i 1930 delt ved utskillelse av Ski. Kråkstad og Ski ble i 1964 slått sammen igjen, men da under navnet Ski. Arealet var 54 kvadratkilometer ved sammenslåingen.

Kråkstad utgjør søndre del av kommunen og grenser i sørøst til Hobøl. Gjennom sognet renner Kråkstadelva (Haugselva), en bielv til Hobølelva i Mossevassdraget. Store, sammenhengende jordbruksområder ligger på begge sider av elven, med skogkledde åser i sørvest og langs hele østgrensen. Jordbruksområdene domineres av leirjord; helt i nord og ved Kråkstad tettsted sentralt i sognet finnes øst–vestgående morener.

Kråkstad tettsted ligger 30 kilometer sørøst for Oslo, ved stasjonen av samme navn på Østfoldbanens østre linje. I tettstedet finnes treindustri. Ved tettstedet ligger Kråkstad kirke fra omkring 1150 og gravhauger fra jernalderen. E 18 går rett sør for tettstedet.

Navn

Navnet kommer av norrønt Krákustaðir, av Kráka (nå Kråkstadelva, Haugselva), av fuglenavnet, og -stad; opprinnelig et gårdsnavn.

Kart

Kråkstad
Av /Statens kartverk.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Schou, Terje: Ski og Kråkstad inntil omkring 1500, 1990, 2 bind.
  • Østlid, Martin: Kråkstad : en bygdebok, 1929-34, 2 bind.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg