Konnerud-drakta

Konnerud-drakta
.

Artikkelstart

Konnerud-drakta er laget av Vera Karlsen og Gry Eilen Karlsen. Den kom som barnebunad i 2005, da yngstedattera i huset hadde vokst fra sin daværende bunad, og vi ønsket å lage en helt ny drakt til henne basert på noen av blomstene man finner på Konnerud. Den kom i voksenstørrelse året etter. Den er laget med tanke på bydelen Konnerud i Drammen, da orkideen (nattfiol, Platanthera bifo-lia) i broderiet vokser her og Konnerud-sangen, som er skrevet av Ragnhild Amundsen, er brodert på sjalet.

Drakten er tegnet av Gry Eilen Karlsen, brodert av Vera Karlsen, montert av Hege Larsen og sølvet lages av gullsmed Knut Green Johansen fra Drammen.

Foreløpig fins det bare kvinnedrakt, men en herredrakt er under utvikling.

Draktdeler

Stakk

Stakken med fastsydd overdel er i svart ullstoff. Nederst på stakken er det brodert orkideer, lupiner, smørblomster, nattblomster, dagblomster og liljekonvall. På forstykket er det brodert orkidé, smørblomster og natt-og-dag. I livet er det et skinnbelte.

Skjorte

Skjorta er i hvit bomull uten broderier.

Veske

Veska er laget i samme stoff som stakken. Her er det brodert orkidé, smørblomster og natt-og-dag.

Sjal

Det er laget et sjal som ytterplagg til drakta, som legges over skuldrene. På sjalet er det brodert lupiner, smørblomster, natt-og-dagblomster og liljekonvall. Det er også brodert første vers og refreng av Konnerud-sangen.

Metall

Det er utarbeidet eget sølv til Konnerud-drakta. Det er halsnål med orkideen som motiv, sølje, mansjettknapper, ørepynt og sjalhekter med natt-og-dag-blomsten, veskelås med inngraverte blåklokker, beltespenner, beltestøler og veskestøl med ekorn-motiv.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg