Konnerud

Konnerud er et sogn og en bydel i Drammen kommune i Viken fylke. Konnerud ligger sørvest for bysenteret i Drammen og har et areal på 11 kvadratkilometer. Det er boligområder i nord og kuperte skogområder i sør. Konnerud hadde en befolkning på 10 108 personer i 2015.

Konnerud var før 1964 del av Skoger kommune i daværende Vestfold fylke. Fra 1964 har Konnerud vært del av Drammen kommune og frem til 2020 i daværende Buskerud fylke. Drammen kommune ble innlemmet i Viken fylke i 2020.

Gruvedrift

Konnerudkollen gruver («Det Jarlsbergske sølvhaltige Blye- og Kobberværk»), var med enkelte avbrudd i drift i perioden fra 1646 til 1913. Gruvene inneholder på grensen mellom granittiske dypbergarter og kambrosiluriske, sedimentære bergarter. Metallene bly, sink, sølv og kobber antas å ha kommet fra granittiske smeltemasser sammen med klor- og fluorgasser. Gassene reagerte med den omgivende kalkstein og avsatte metallene som erts- og skarnmineraler.

Konnerud Idrettslag

Konnerud Idrettslag, KIL, ble stiftet i 1927 og har 2200 medlemmer. KIL har aktiviteter innen ski, bandy, friidrett og fotball. I første halvdel av 1900-tallet lå hoppbakke i Konnerudkollen der hovedlandsrennet ble arrangert i 1926. Idrettslaget har arrangert NM på ski i 1978, 1989 og 2020.

Navn

Konnerud kommer enten av norrønt Kornaruð av mannsnavnet Korni og rud, 'rydning', eller av Íkornaruð der førsteleddet kommer av dyrenavnet 'ekorn'.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg