Kongelige Priviligerede Adresse Contoirs Efterretninger Udi Christiansands Stift

Kongelige Privilegerede Adresse Contoirs Efterretninger udi Christiansands Stift var Sørlandets første avis. Avisen kom ut for første gang i mai 1768 og var en adresseavis for hele det daværende Christiansands Stift: fra Stavanger og Boknafjorden i vest til Risør i øst. Hvert stift skulle ha sitt eget adressekontor og en adresseavis som gjorde kontorets informasjoner til- gjengelige for innbyggerne.

Det var et driftig handelsborgerskap som etablerte seg i Kristiansand, sammen med embetsmenn, militære og håndverksmestere. Det var denne gruppen som var adresseavisens og -kontorets lesere og brukere. For å drive adressekontoret og gi ut adresseavisen, måtte en ha tillatelse av kongen. Adressekontorprivilegiet var verdifullt fordi den som eide det, fikk monopol på den offentlige og private informasjonsformidlingen i stiftet.

Adresseaviser var ikke det samtiden kalte «politiske aviser». Adresseavisene inneholdt aldri opplysninger om kongens styre og stell og om politiske hendelser, kriger og konflikter. Utgiver og innehaver av adresseprivilegiet i Christiansands stift var den danskfødte tollbetjenten Hans Dreyer. Han var først stasjonert i Kristiansand, men ble i 1769 forflyttet til Arendal. Avis og kontor fulgte med på Dreyers flyttelass. Adresseavisen ble derfor en Arendalavis fra høsten 1769 til 1772. Siden det ikke fantes trykkere i stiftet, var avisen håndskrevet, sannsynligvis av Dreyer selv. For å trykke en avis måtte utgiveren selv enten være trykker, eller han måtte alliere seg med en trykker. Ingen av mulighetene var åpne for toller Dreyer. Likevel ble bladet utformet slik at den liknet en trykt avis.

Dreyer ga ut avisen en dag i uken, vanligvis med fire sider på et halvt folioark. Den inneholdt kongelige kunngjøringer, avertissementer, opplysninger om varer til salgs, om nyfødte, vigsler og dødsfall og om skipsanløp. I tillegg spedde Dreyer på med leilighetsdikt og litt populærvitenskap. Utgiveren uttrykte på forsiden ofte egen mening om et eller annet spørsmål, og han åpnet avisen for innsendte meningsytringer. Avisen inneholdt informasjon fra hele stiftet. Selv om Dreyer sluttet å gi ut avisen i 1772, og i 1777 flyttet tilbake til Danmark, beholdt han avisprivilegiet. Det var nemlig en vare som kunne selges. Det skulle ta tretten år før det igjen ble etablert en adresseavis i stiftet.

Fakta

  • Første nr. i mai 1768 i Kristiansand, kom ut i Arendal 23.10.1769–13.4.1772.
  • Utgiver: Hans Dreyer.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg