Pål Sverre Valheim Hagen

Faktaboks

Pål Sverre Valheim Hagen
Født
6. november 1980, Stavanger
Død

Pål Sverre Valheim Hagen er en norsk skuespiller, som fikk Heddaprisen for beste mannlige birolle i 2007, og Amandaprisen for rollen som Thor Heyerdahl i Joachim Rønning og Espen Sandbergs Kon-Tiki (2012). Han ble dessuten nominert til Amandaprisen for sin rolle i Hans Petter Molands Kraftidioten i 2014, og han fikk Gullruten for rollen som Leif i Erik Richter Strands TV-serie Valkyrien (2017).

Teaterroller

Hagen ble uteksaminert fra Statens Teaterhøgskole i 2003, og debuterte ved Det Norske Teatret samme år. Hans første roller var i Bikubesong av Frode Grytten og i Herr Bima og herr Bramati av Tord Akerbæk. Suksessen Skråninga (2004) av Carl Frode Tiller var en samproduksjon mellom Det Norske Teatret, Agder Teater og Hålogaland Teater. Ved sistnevnte teater har han spilt tittelrollene i Tsjekhovs Ivanov (2004) og Dostojevskjis Raskolnikov (2005). I 2006 vendte han tilbake til Det Norske Teatret, der han spilte blant annet Bjørn Disel i Belsviks Verdas mest forelska par og Hanen i Ingen skriv til obersten av Márquez, de to rollene han fikk Heddaprisen for beste mannlige birolle for i 2007. Hagen spilte Edmund Tyrone i Riksteatrets oppsetning av Eugene O'Neills Lang dags ferd mot natt i 2010, mot Liv Ullmann, Bjørn Sundquist og Anders Baasmo Christiansen, regissert av Stein Winge. Han hadde rollen som Stavrogin da Nationaltheatret satte opp Demoner 2014, en samtidsversjon av Dostojevskijs De besatte skrevet av Geir Gulliksen og regissert av Runar Hodne.

Film- og TV-roller

Pål Sverre Valheim Hagen hadde sentrale roller i Karin Fossum-filmatiseringene Sejer – Svarte sekunder (2006, TV-serie) og De gales hus (2008, spillefilm). Hovedrollen som Jan Thomas i spillefilmen De usynlige (2008, regi Erik Poppe og manus Harald Rosenløw Eeg) ga ham mye ros fra kritikerne. Senere har han hatt sentrale roller blant annet i spillefilmene Max Manus (2008), Jernanger (2009), Gåten Ragnarok (2013) og Flaskepost fra P (2016). Han spilte hovedrollen som Mattias i TV-serien Buzz Aldrin, hvor ble det av deg i alt mylderet? (2011), som var basert på Johan Harstads debutroman.

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg