Michael Haneke

Faktaboks

Michael Haneke
Født
23. mars 1942, München, Tyskland

Artikkelstart

Michael Haneke er en østerriksk filmregissør og manusforfatter. Han er to ganger vinner av Gullpalmen under filmfestivalen i Cannes og en av Europas mest sentrale filmskapere siden 1990-tallet.

Haneke vokste opp i Wiener Neustadt og studerte i Wien psykologi og filosofi. Han var forfatter og kritiker, arbeidet for TV-selskapet Südwestfunk i Baden-Baden og var teaterinstruktør ved tyske scener.

Haneke spillefilmdebuterte med den kjølige familieskildringen Der siebente Kontinent (1989). Den kontroversielle Benny's Video (1992), som skildret en ung mann som ser voldsvideoer og blir morder, fikk vid distribusjon. Funny Games (1997; også amerikansk nyinnspilling i 2007) handler om to unge menn med psykopatiske trekk som terroriserer en familie med sadistiske metoder.

I den mer moderate Code inconnu (Ukjent kode, 2000) skildrer han flere menneskeskjebner som griper inn i hverandre. I den prisbelønte La Pianiste (Pianolærerinnen, 2001), etter Elfriede Jelinek, spiller Isabelle Huppert en følelsesmessig avstumpet pianolærerinne med et forkvaklet syn på kjærlighet. Huppert vant stor anerkjennelse for sin rolletolkning også i østerrikerens neste film, den apokalyptiske Le Temps du loup (Ulvetid, 2003).

Michael Haneke fikk stor oppmerksomhet med thrilleren Caché (Skjult, 2005), om et borgerlig par, spilt av Daniel Auteuil og Juliette Binoche, som blir innhentet av fortiden. Das weisse Band (Det hvite båndet, 2009), med handlingen lagt til en tysk skole rett før første verdenskrig, ble filmet i svart-hvitt og skildrer et samfunn hvor fascismen har funnet grobunn. Filmen vant Gullpalmen i Cannes i 2009.

I det stillferdige dramaet Amour (2012) regisserte Haneke to av fransk films nestorer, Jean-Louis Trintignant og Emmanuelle Riva, i en følelsesladet fortelling om alderdom, kjærlighet og dødshjelp. Filmen vant en lang rekke priser verden over, deriblant Oscar-prisen og en Golden Globe for beste fremmedspråklige film samt Gullpalmen i Cannes. Den skaffet også Haneke Oscar-nominasjoner for beste regi, beste originalmanus og beste film.

Den franske regissøren Yves Montmayeur har portrettert Haneke i dokumentaren Michael H. -Profession: Director (2013).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg