Kjeller flyplass

Flyoppstilling på Kjeller flyplass 1937.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Artikkelstart

Kjeller flyplass er en flyplass i Skedsmo kommune, like nordvest for Lillestrøm, som opprinnelig var militær.

Kjeller har asfaltrullebane på 1600 m.

I dag samarbeider Forsvaret og private flyklubber om driften av anlegget, og de siste år er Kjeller blitt en stor flyplass for privatflyging. Anlegget huser flere flyklubber, blant annet Nedre Romerike flyklubb og Oslo flyveklubb, og følgelig et stort antall klubb- og private fly. Den sivile delen administreres av et eget AS. Også private virksomheter innen luftfart holder til på området.

Luftforsvarets forsyningskommando med sine verksteder og tekniske anlegg er forlagt til Kjeller flyplass, som er Luftforsvarets tekniske og forsyningsmessige hovedbase.

Historikk

Den ble anlagt i 1912, og er landets første flyplass. Før andre verdenskrig var den hovedbase for Hærens flyvåpen, og ble senere utbygd av tyskerne.

Avvikling som militær flyplass

Etter forslag fra Stortingets utenriks- og forsvarskomité ble det i 2016 vedtatt at Forsvaret skulle legge ned den militære driften av Kjeller gradvis, med en avvikling innen utgangen av 2023.

Det ble samtidig igangsatt en utredning i forhold til hvordan småflytrafikken som idag sokner til Kjeller skal løses, når Forsvaret trekker seg ut av driften.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg