Flyoppstilling på Kjeller flyplass 1937.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Kjeller flyplass er en flyplass i Skedsmo kommune, like nordvest for Lillestrøm, som opprinnelig var utelukkende militær.

Kjeller har en asfaltrullebane på 1735 meter.

I dag samarbeider Forsvaret og private flyklubber om driften av anlegget. Kjeller er en stor flyplass for privatflyging. Anlegget huser flere flyklubber, blant annet Nedre Romerike flyklubb og Oslo flyveklubb, og følgelig et stort antall klubb- og private fly. Det finnes også et aktivt veteranflymiljø tilknyttet disse flyklubbene. Den sivile delen av flyplassen administreres av et eget AS. Også private virksomheter innen luftfart holder til på området.

Det er fortsatt militær virksomhet ved Kjeller, deler av Forsvarsmateriell (FMA) samt Forsvarets logistikkorganisasjon (FLO) holder til på Kjeller.

Historikk

Kjeller flyplass
Kjeller flyplass i Skedsmo kommune
Kjeller flyplass
Lisens: CC BY SA 3.0

Flyplassen ble anlagt i 1912 som landets første flyplass. I perioden under og etter 1. verdenskrig ble flyplassen utvidet, og en rekke bygninger ble bygget, blant annet mange flygeskur.

Frem til andre verdenskrig var den hovedbase for Hærens flyvåpen, det var også her Hærens flygeskole samt Hærens flyfabrikk holdt til. Flyplassen ble bombet 9. april og senere overtatt av tyskerne, som bygde den videre ut, og bla bygget rullebane av trelemmer. På grunn av den tyske aktiviteten ble Kjeller derfor også bombet av de allierte både i 1943 og i 1944.

Etter krigen etablerte man Luftforsvarets hovedverksted på Kjeller. Etter at jetflyene kom inn i bildet og da ble det lagt betongrullebane på 1150 meter. Da Luftforsvaret fikk tilført F-84 Thunderjet over våpenhjelpen, var dette imidlertid altfor kort. NATOs standard tilsa 2990 meter.

På slutten av 1950-tallet ble rullebanen derfor utvidet til 1600 meter, senere kom det to mindre utvidelser slik at den nå er på 1735 meter, i korteste laget for mye av den militære virksomhet. Gjennom hele den kalde krigen, og mange år også etter det, var Kjeller det forsynings- og vedlikeholdsmessige sentrum i Luftforsvarets virksomhet.

Avvikling som militær flyplass

Stortinget vedtok i 2016 at Forsvaret skulle legge ned den militære driften av Kjeller gradvis, med en avvikling innen utgangen av 2023.

Det ble samtidig igangsatt en utredning i forhold til hvordan småflytrafikken som idag sokner til Kjeller skal løses, når Forsvaret trekker seg ut av driften.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Arheim, Tom, Bjørn Hafsten, Bjørn Olsen og Sverre Thuve (1994): Fra Spitfire til F-16. Luftforsvaret 50 år 1944-1994, Sem & Stenersen.
  • Høiback, Harald og Ole Jørgen Maaø (2019): Luftforsvarets historie fortalt gjennom 75 gjenstander. Cappelen Damm Akademisk.

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg