Faktaboks

Kiyoshi Yamamoto
Født
1982
Kiyoshi Yamamotos utstilling Beyond the Fantastic på Kunstnerforbundet i Oslo, 2022
Kiyoshi Yamamotos utstilling Beyond the Fantastic på Kunstnerforbundet i Oslo, 2022
Av /Kunstnerforbundet.

Kiyoshi Yamamoto er en norsk-japansk-brasiliansk kunstner som hovedsakelig jobber med tekstil, silketrykk, smykker og performance. Mest kjent er han for sine store rominstallasjoner i tekstil, og sine kostymer og masker. Materialene kan være gjenbruk, eller store fargerike bomullsstoff eller tynn silke. Han bruker sterke farger som gir både installasjonene og draktene hans et kraftfullt og livlig uttrykk. Samtidig stiller arbeidene hans kritiske og konfronterende spørsmål relatert til samfunnets strukturer både sosialt og politisk.

«The Stitch Project»

Karakteristisk for Yamamotos kunstneriske praksis er også samarbeid med andre. Et eksempel på dette er prosjektet «The Stitch Project», et internasjonalt kunstsamarbeid med fokus på dialog, håndverk, kunnskap, formidling og politikk. Prosjektgruppen består av Yamamoto, Hilde Hauan, Marie Skeie og Britta Marakatt-Labba. Publikum inviteres til å delta gjennom broderi, spinning og farging med planter. Prosjektet startet i 2012 på Riddu Riddu-festivalen, og har siden gjestet flere utstillinger og kunstarrangementer i en rekke land.

Huaca Prieta & Vera Cruz

For det nye biblioteket Deichman Bjørvika i Oslo laget Yamamoto et tekstilarbeid som består av to deler: det ene henger i åpningen fra 5. etasje, og det andre dekker noen av vinduene i samme etasje. Sentralt står fargene indigo og kochenille-lusrød. Det eldste indigo-fargede stoffet stammer fra Huaca Prieta i Nord-Peru. Indigo representerer skjønnhet, mystikk og visdom, og fargen er en metafor for himmelen. Kunstneren har ønsket å «bygge himmel i et stort, arkitektonisk rom». Fargen kochenille-lusrød på sin side ble under den spanske erobringstiden ansett for å være en av de mest verdifulle varene som ble eksportert til Europa, Afrika og Asia.

Kiyoshi Yamamotos arbeid Huaca Prieta & Vera Cruz ved Deichman Bjørvika
Kiyoshi Yamamotos arbeid Huaca Prieta & Vera Cruz ved Deichman Bjørvika
Av /Deichman Bjørvika.

Utdanning

Yamamoto har utdannelse fra Kunsthøyskolen i Bergen, Central Saint Martins i London og Escala de Belas Arts i Rio de Janeiro.

Offentlige samlinger og representasjon

Kiyoshi Yamamoto har laget kunst til flere offentlige bygg, blant annet Deichman Bjørvika i Oslo. Arbeidene hans er kjøpt inn av blant annet Nordenfjeldske Kunstindustrimuseum, KODE Kunstmuseum, Den Norske Ambassade i Brasilia, DNB kunstforening, Oslo kommune og Bergen kommune. Han har undervist ved ulike institusjoner, som Fakultetet for kunst, musikk og design ved Universitetet i Bergen, Kunstakademiet i Tromsø og Sámi Allaskuvla (Samisk høgskole) i Kautokeino.

Utstillinger (i utvalg):

  • 2022, Sandefjord Kunstforening
  • 2022, Beyond the Fantastic – Iberia Piranga – Pau Brasil, Kunstnerforbundet i Oslo
  • 2022, DRISTIG (hvor snart er nå?), LNM galleri i Oslo
  • 2022, Bodø Biennalen
  • 2021, Brown shoes don't make it, Trafo Kunsthall
  • 2021, My Hair Loves BAD Weather, Trøndelag senter for samtidskunst
  • 2020, You're Probably Wondering Why I'm Here (Ny i Norge), Gamle Prestegård
  • 2019, Beyond the Fantastic, Nitja senter for samtidskunst

Les mer i Store norske leksikon

Lenker (i utvalg):

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg