Kirkens SOS

Artikkelstart

Kirkens SOS er en døgnåpen nasjonal krisetelefon som består av 13 selvstendige SOS-sentre rundt i landet. Tjenesten er bemannet av om lag 1000 frivillige som er kurset for oppgaven. Sekretariat i Oslo.

Kirkens SOS ble opprettet i Oslo 1958 av Oslo Indremisjon (nå Kirkens Bymisjon) i samarbeid med Oslo Domprosti. Det nasjonale nettverket ble etablert og bygd ut fra 1974. I 2008 hadde tjenesten rundt 180 000 telefoniske henvendelser. Sekretariatet er i Oslo.

Tjenesten mottar også henvendelser på Teksttelefon for døve, og i januar 2009 ble det satt i gang et pilotprosjekt med Krisetelefon for minoriteter. Sistnevnte tjeneste er trosnøytral.

Kirkens SOS er medlem av Befrienders International (BI), som ble startet i London 1953 som The Samaritans av sogneprest Chad Varah. BI er en verdensomspennende organisasjon med cirka 350 stasjoner med 40 000 frivillige medarbeidere i over 40 land. Kirkens SOS er også medlem av International Federation of Telephonic Emergency Services (IFOTES). Gjennom BI og IFOTES er Kirkens SOS medlem av International Association of Suicide Prevention (IASP) og World Federation of Mental Health (WFMH).

Kirkens SOS het tidligere Kirkens nattjeneste.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Nettsidene til Kirkens SOS

Kommentarer (2)

skrev Helge Kjøllesdal

Jeg har levert inn ny og oppdatert tekst til tema Kirkens SOS. Dersom den ikke blir tatt til følge, er det greit nok. Men det er to faktiske feil i eksisterende tekst. Kirkens SOS tilbyr IKKE sjelesorg, det er imot retningslinjene for tjenesten. Og det er også i strid med intensjonen å "gi råd". Det lengste medarbeiderne skal gå i den retning er å henvise til andre instanser som kan yte hjelp av denne art. Samtalen skal lindre smerte, gi oppmuntring og virke selvmordsforebyggende. Helge Kjøllesdal, tidl. leder av Kirkens SOS' landsstyre.

svarte Anne Grete Nilsen

Takk for oppdateringene til denne artikkelen. Det meste er tatt til følge.Vennlig hilsenAnne Grete NilsenRed.

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg