Khusrou 2 Parvez

Faktaboks

Khusrou 2 Parvez

Khosrow, Chosroes

Død
628, Dastagird, nord for Ktesifon
Fra Taq-e Bostan, Kermanshah, Vest-Iran.
Relieff som viser Khusrou 2.
Av .
Lisens: CC BY 2.0

Artikkelstart

Khusrou 2 Parvez var den siste og største konge av Det nypersiske, sasanidiske, riket 591–628 og sønnesønn av Khusrou 1. Under Khusrou 2 oppnådde sasanideriket sin største utstrekning.

I Khusrou 2s regjeringstid var en god tid for både filosofi, kunst og musikk, ikke minst i hovedstaden Ktesifon. Byen var bebodd av både zoroastere og tilhengere av ulike kristne retninger, som nestorianere og monofysitter. Han hadde både en kristen kone og en kristen minister. Khusrous velvillighet overfor kristendommen skal ha vakt harme hos de zoroastriske prestene, men han selv skal ha vært zoroaster og ha latt bygge flere zoroastriske ildtempler.

Khusrou lå som sine forfedre i stadig krig med Bysants, og tok Jerusalem i 614 og Egypt i 618. I tillegg erobret han største delen Lilleasia og inntok Konstantinopel i 626. Sasanideriket nådde nå sin største utstrekning. Men lykken skulle ikke vare.

I 627 led Khusrou 2 et knusende nederlag mot den bysantinske keiser Heraklios, ved Ninive, og ble snart etter styrtet av en sammensvergelse. Ikke mange år etter hans død begynte den muslimske erobringen av Perserriket.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg