Khrunitsjev

Proton bæreraketten med Mars 96 romfartøyet, bygget av Khrunitsjev. Oppskytningen fant sted November 16 1996, men oppskytningen var mislykket.
Proton bærerakett
Av .

Artikkelstart

Khrunitsjev er et russisk selskap som produserer bæreraketter, og er en av de viktigste aktørene på industrisiden i russisk romvirksomhet. Det er et datterselskap av Roskosmos.

Faktaboks

Uttale
khrunˈitsjev
Også kjent som

Khrunichev State Research and Production Space Center

Khrunitsjev startet som bilprodusent i 1917, la om til flyproduksjon i 1923 og til rakett-teknologi i 1959. Khrunichev State Research and Production Space Center ble opprettet 7. juni 1993 og består av to enheter, produksjonsanlegget Khrunichev Machinebuilding Plant og Konstruksjonsbyrået Saljut. Khrunitsjev leverer avionikk til fly og romfartøy, har utviklet og produserer den middels store bæreraketten Rokot, Proton, Angara.

Khrunitsjev leverte spesialseksjoner til romstasjonene i Saljut-serien, de ubemannede, radarutstyrte stasjonene i Almaz-serien og romstasjonen Mir med spesialseksjonene Kvant 1, Kvant 2, Kristall, Spektr og Priroda. Selskapet har viktige oppgaver i forbindelse med Den internasjonale romstasjonen.

Hovedkontor og størstedelen av produksjonsanleggene til Khrunitsjev ligger i utkanten av Moskva i Russland.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg