Faktaboks

The Downs
Uttale
daunz
The Seven Sisters ved Berling Gap
The Seven Sisters er en klippeformasjon som ligger i South Downs ut mot Den engelske kanal, om lag 90 kilometer sør for London. Klippene er en del av South Downs National Park.
The Seven Sisters ved Berling Gap
Lisens: CC BY NC SA 3.0

The Downs er to høydedrag sørøst i Storbritannia, England, som går fra Salisbury Plains mot øst utover i Kent og Sussex og består av kritt. The Downs er egentlig to fløyer av en avskåret antiklinal fold i krittlagene, som danner en hestesko med en bratt kant innover og med åpningen mot øst. Den omslutter det gamle skoglandet The Weald. The Downs er kjent for sine mange steinalderboplasser og gravhauger.

Det nordlige høydedraget, North Downs, danner grensen for Londonbassenget og når i øst kysten med de hvite klippene mellom Dover og Folkestone. Det høyeste punktet er Westerham Heights, 245 meter over havet.

Den sørlige høydedraget, South Down, går nær sørkysten gjennom Hampshire og Sussex ut til Beachy Head. Det høyeste punktet er Butser Hill, 271 meter over havet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg