Folkestone

Artikkelstart

Folkestone er en by i Storbritannia, England, i grevskapet Kent, ved kysten av Den engelske kanal, 11 kilometer sørvest for Dover. Byen har 46 698 innbyggere (2011).

Faktaboks

Uttale
fˈoukstən

Den undersjøiske jernbanetunnelen til Frankrike, Eurotunnelen, går fra Cheriton vest for Folkestone. Utenfor byen ligger Eurotunnel Exhibition Centre. Eurotunnelen førte til nedleggelse av ferjetrafikken over kanalen, hvilket var et økonomisk tilbakeslag. Siden 2009 har Folkestone hatt lyntogforbindelse til London, noe som har gjort byen til et populært boligområde.

Historie

Folkestone er en gammel by med romerske, saksiske og normanniske ruiner. Vikingene plyndret området jevnlig helt ut på 1100-tallet. Byen var tilknyttet Cinque Ports og delte Dovers privilegier og plikter inntil den i 1629 fikk tillatelse til å anlegge egen havn. Fra begynnelsen av jernbanealderen utviklet Folkestone seg både til å bli en passasjerhavn og et eksklusivt badested.

Folkestone fikk betydelige skader under andre verdenskrig fordi nærheten til kontinentet gjorde byen innen rekkevidde for artilleribombardement.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg