Faktaboks

Kaspar Bjørkavåg
Født
9. juni 1948, Bjørkavåg, Sula kommune
Virke
designer
Portrettbilde
Kaspar Bjørkavåg
Portrettbilde
Av .

Kaspar Bjørkavåg er en norsk møbeldesigner og interiørarkitekt. Han har også arbeidet i lederposisjoner i møbelselskaper og hatt oppdrag for flere organisasjoner, inkludert LOOC til OL på Lillehammer i 1994.

Utdannelse

Kaspar Bjørkavåg er utdannet møbel- og interiørarkitekt fra Bergen Kunsthåndverksskole. I 1971 ble han spurt om å jobbe for nyetablerte Samfa, som var et salgsselskap for Stordal Trevarefabrikk, Pedro Møbler, Breivik Møbelfabrikk, Roald Møbler, Gjerseth Møbelverksted og Vaagen Møbel. Bjørkavåg var også deleier i Samfa, som var en forkortelse for Samarbeidende Fabrikker.

Karriere

Møbelgruppe
Bjørkavågs Studo er et tidstypisk «teenager-møbel», produsert av Vaagen Møbel.
Møbelgruppe
Av .

For Vaagen Møbel designet Bjørkavåg omkring 1972 Studo. Møbelserien er typisk for tidens platemøbler, lakkert i kraftige farger og sittemøbler med formskårne puter i skumplast. I den samme perioden tegnet han Truls, en serie i naturell og beiset furu.

Sammen med kollegaen Asbjørn Synnes formaga Bjørkavåg Kvadro. Møbelgruppen i palisanderbeiset tre representer en overgangsperiode fra minimalistisk Scandinavian Design til rasjonalisert møbelproduksjon tilpasset breddemarkedet. En elegant detalj er de overstoppede armlenene som er montert til treverket med reimer i skinn. I 1976 gikk Bjørkavåg ut av firmaet.

Elegante Møbler

Etter Bjørkavåg sluttet for Samfa, begynte han som designer og utstillingsansvarlig for Elegante Møbler. For firmaet utformet han en rekke entrémøbler, som kommoder og speil. Kommodene som var av typen platemøbler, ble toppbehandlet med lakk. Samarbeidet opphørte rundt 1982. I 1983 ble Bjørkavåg disponent for Sula Interiør, et mindre varehus som solgte møbler, belysning og forskjellige interiørprodukter.

Frilanser og Sverre Møbler

Sofa
Adam for Sverre Møbler har nærmest et brutalistisk utseende.
Sofa
Av .

I perioden fra rundt 1979 til 1991 jobbet Kaspar Bjørkavåg som frilanser. Det inkluderte mange oppdrag for Sverre Møbler. Furu-serien Fjord ble en suksess. Konstruksjonen er enkel med bakside og sider i furu med kvist. Tidstypisk er møbelets ruvende skikkelse montert som hjørneløsning eller i u-form.

Adam fra 1980-årene er annerledes. Serien består av lenestol, to- og treseters sofa og bord i tre størrelser. Konstruksjonen med kraftig formede ben i furu fremstår som overdimensjonerte og i heftig kontrast til de mykt formede setene i hud og stoff. For Sverre Møbler tegnet han også den karakteristiske serien Element. Sofaen har en lett gjenkjennelig profil i laminert tre som løper organisk rundt vangen.

Ulike oppdrag

Sofa
Sofaen Element ble produsert av Sverre Møbler.
Sofa
Av .

Sammen med kona Liv Bjørkavåg har han hatt firmaet K + L Design AS, etablert 1981. I fellesskap hadde de ansvar som messearkitekt og prosjektleder for Den Norske Møbelmessen på Sjølyst i årene 1985–1991. Oppdragsgiver var Møbelprodusentenes Landsforening. I to av årene var Nor-In – kontraktmøbler en del av prosjektet.

Som resultat av engasjementet for Møbelprodusentenes Landsforening ble Bjørkavåg hentet inn til LOOC – OL på Lillehammer i 1994. Først i et to måneders engasjement, som ble forlenget til to år, fra 1992 til 1994. Engasjementet begynte med å definere det store møbelanbudet, videre som koordinator mellom LOOC og den valgte leverandørgruppen HDM-gruppen (HovDokka + Møremøbler). Her ledet han også arbeidet med å hente inn interiørforslag til de ulike arenaene.

Hjellegjerde og andre oppdrag

Sent i 1990-årene arbeidet Kaspar Bjørkavåg som produktutviklingssjef for Hjellegjerde. Tidlig på 2000-tallet var han daglig leder for FurnArt, som var initiert av Svein Asbjørnsen og Svein Gusrud. Møbelselskapet som outsourcet produksjonen til lokale produsenter, relanserte klassikere fra perioden 1953 til 1995. Nevnes kan Tormod Alnæs' Pony, Sigurd Resells og Cato Mansruds Irafas og Svein Asbjørnsens Contura. Til tross for en del interesse fra utlandet lyktes FurnArt aldri få sving på salget. Da FurnArt gikk inn i cirka 2010, fortsatte Bjørkavåg i møbelfirmaet Vad.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Gusrud, Svein og Mats Linder (2017). Norske stoler. Gaidaros forlag
  • Høidal, Eldar (2005). Pedro — eit møbeleventyr, Norsk Møbelfaglig Senter
  • Aas, Anne Lise (1995). Rom og møbler gjennom 50 år, Norske interiørarkitekters og møbeldesigneres landsforening

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg