Asbjørn Synnes

Faktaboks

Asbjørn Synnes
Født
25. mai 1945, Sykkylven
Død
18. oktober 2014, Haugesund
Asbjørn Synnes.
Portrettbilde
Av .

Artikkelstart

Asbjørn Synnes var en norsk møbeldesigner og interiørarkitekt, og hans talent for formgivning ble lagt merke til allerede under hans studietid.

Utdannelse

Asbjørn Synnes studerte fra 1967 til 1970 på interiørarkitektlinjen ved Bergen Kunsthåndverkskole, hvor han fikk en flygende start. Som skoleprosjekt laget Synnes en lenestol av fire plater som låste seg selv når de ble satt på plass.

Element for Stokke

Møbelprodusenten Stokke ble interessert i Synnes´ konsept og produserte stolen fra 1968. Stolen, som fikk navnet Element, er i gjennomsiktig pleksiglass med armlener og løse puter i dacronplast. Den ble vist på Scandinavian Furniture Fair i København og fikk mye oppmerksomhet. På tross av disse forsøkene kom pleksiglass ikke til å revolusjonere møbelindustrien – til det var materialet alt for lite brukervennlig.

Rektangel for Stordal Møbelfabrikk

Møbelgruppen Rektangel for Stordal Møbelfabrikk resulterte i Merket for god design.
Møbel
Av .

Som student utstilte Synnes på Møbelmessen på Sjølyst i 1970. Bare 24 år gammel mottok han Merket for god design for møbelgruppen Rektangel, produsert av Stordal Møbelfabrikk. Han er muligens yngste mottaker noensinne. De to andre prisvinnerne under messen var Arne Halvorsen og Torbjørn Bekken for Rastad & Relling Tegnekontor.

Samfa

I 1971 ble Samfa A/S (Samarbeidende fabrikker) etablert, en samarbeidsorganisasjon for en rekke møbelprodusenter. Formålet med Samfa var ”å formidle aksjonærenes samlede salg, produktutvikling for aksjonærene, å fordele produksjonen i produksjonsleddet, produksjonskoordinering hos aksjonærene, å utvikle salgsmateriell og foreta markedsanalyser.” Deltakende produsenter var Gjerseth Møbelverksted, Pedro Møbler, Stordal Trevarefabrikk, Breivik Trevarefabrikk og Roald Treindustri. Asbjørn Synnes og Kaspar Bjørkavåg bidro til å utvikle nye modeller for produsentene. Synnes designet blant annet Swing for Pedro Møbler, en mørkbeiset stol i mørkt skinn. Samfa ble oppløst i 1977/1978.

Egen virksomhet

Etter noen år gikk Synnes ut av samarbeidet med Samfa og startet for seg selv. Omkring 1973 designet Synnes stuemøblementet Baltus i solid furu for Stordal Trevarefabrikk. Den kom i beiset og lyslakkert utgave og med valgfritt stoff. Den ble blant annet utstilt under Signert Design -74 hos Tannum i Oslo, der det beste av norsk design og kunsthåndverk ble vist.

Slettvolls Manillamøbler

Asbjørn Synnes´ klappstol Mango for Slettvolls Manillamøbler ble levert i mørkbeiset manillarør.
Møbel
Av .

I en periode samarbeidet han med Slettvolls Manilla-møbler. Det resulterte i blant annet salongen Coral og klappstolen Mango. I 1970- og 1980-årene innredet han flere hoteller, som Surnadal hotell, Tydal fjellstue og Maritim hotell, Flekkefjord. Møbler og interiør ble designet og tilpasset hvert enkelt hotell.

Forskjellige oppdragsgivere

I midten av 1980-årene designet Asbjørn Synnes Spring for Hjellegjerde, en sving-lenestol med understell i formpresset bøk. Stopningen var i formstøpt kaldskum og ble levert i skinn eller valgfritt stoff. Han hadde også oppdrag for Formfin. Grunnet sykdom var han ikke i stand til å jobbe de siste årene av sitt liv.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Linder, Mats (2011). Norske designmøbler 1940–1975, Samler & Antikkbørsen

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg