Eidsvolls plass sett fra Roald Amundsens gate. I forgrunnen til venstre Brynjulf Bergsliens statue av Henrik Wergeland, avduket 1881. I bakgrunnen skimtes Stortingsbygningen.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Eidsvolls plass er et parkanlegg i Oslo sentrum, beliggende mellom Karl Johans gate og Stortingsgata fra Stortingsbygningen til Roald Amundsens gate.

Ved Roald Amundsens gate står Brynjulf Bergsliens statue av Henrik Wergeland, avduket 17. mai 1881 med tale av Bjørnstjerne Bjørnson. Foran Stortinget står Per Palle Storms portrettbyste av Christian Michelsen (1980), og mot Stortingsgata Kjell Grette Christensens statue av stortingspresident C. J. Hambro (1994). I forbindelse med Grunnlovsjubileet i 2014 ble det avduket en statue av kong Christian Frederik foran Stortinget, utført av Kristian Blystad.

På plassen ligger også speilbassenget Spikersuppa, der det fra 1994 er skøytebane om vinteren. Tidligere var det serveringssted her. Området brukes også til ulike kommersielle aktiviteter, julemarked med mer. Ved Spikersuppa står skulpturene Hjortegruppe av Arne Vigeland og Lekende barn av Arne Durban, begge fra 1958. Dertil er den såkalte Tordenskiolds terrasse mot Stortingsgata gitt en skulpturell utsmykning i den lokale bergarten groruditt.

Den delen av Eidsvolls plass som ligger mellom Rosenkrantz' gate og Roald Amundsens gate, blir ofte benevnt Studenterlunden.

Historikk

Eidsvolls plass ca. 1930.
/Grans Kartforlag.
Lisens: CC BY SA 2.0

Fram til 1840-årene var området der Eidsvolls plass ligger et myrlendt terreng langs Bisletbekkens nedre løp, en del av generalkonsul Andreas Grünings løkke. Etter Grünings død i 1842 begynte opparbeidelsen av veien som i dag er Stortingsgata. Den delen av løkka som ble liggende på nordsiden av veien, ble kjøpt av borgere som hadde bygd langs Slotsveien (Karl Johans gate). Området ble beplantet og utlagt som park. Parken ble i 1858 ervervet av staten, og i 1864 gitt navnet Eidsvolls plass, med henvisning til Stortingsbygningen, som var under oppførelse. I 1889 ble plassen overtatt av Christiania by. Bassenget som i 1950-årene ble anlagt på plassens flatere del, ble bekostet av Christiania Spigerverk, og fikk snart tilnavnet Spikersuppa. Skøytebanen ble anlagt i 1994.

Les mer i Store norske leksikon

Kart

Eidsvolls plass
Eidsvolls plass
Av /Statens kartverk.

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg