Kader Abdolah

Faktaboks

Kader Abdolah
egentlig Hossein Sadjadi Ghaemmaghami Farahani Kader; persisk حسین سجادی قائم‌مقامی فراهانی
Født
12. desember 1954, Arak, Iran
fødselsdato 12.11.1954 ifølge ifølge dbnl.org

Artikkelstart

Kader Abdolah er en nederlandsk forfatter.

Abdolah er født og oppvokst i Iran, hvor han utgav et par romaner, men han måtte flykte fra landet i 1985 etter å ha deltatt i den venstreorienterte motstanden mot regimet til ayatollah Khomeini. Han oppholdt seg først en tid i Tyrkia, og kom til Nederland i 1988. Etter å ha tilegnet seg det nederlandske språket debuterte han som forfatter på nederlandsk i 1993, og han har etablert seg som en av de fremste forfatterne i sitt nye hjemland.

Omtale av verk

Romanen Spikerskrift, utgitt 2000 (originaltittel Spijkerschrift, norsk oversettelse 2001; utgitt på nytt under tittelen Min fars notatbok i 2008) handler om kjærlighet, svik, død og religion i et eventyraktig og turbulent Iran.

I 2005 kom Huset ved Moskeen (originaltittel Het huis van de moskee, norsk oversettelse 2007), som gir en fargerik skildring av utviklingen i Iran fra 1960-årene og frem til Khomeinis død.

I 2008 utgav Abdolah De boodschapper en de Koran, to bøker solgt sammen og utgitt på norsk i 2009 under tittelen Sendebudet Muhammad og En vandring gjennom Koranen. I den første gir han en levende skildring av Muhammads liv, og den andre er en bearbeidet oversettelse av Koranen i et moderne, tilgjengelig språk.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg