Hvert våttkort har et unikt nummer som registreres på kursdeltageren
Et våttkort uten klistremerke(r) fra Norges Padleforbund

Våttkort er Norges Padleforbunds (NPF) kursbevis for gjennomført sertifiserte kurs i padling med kano, kajakk og packraft. Selve kortet er et fysisk plastkort med format som et førerkort. Kortet er også tilgjengelig digitalt.

Det er ikke krav om å ha våttkort for å padle kajakk, men padleklubber og kommersielle aktører som leier ut kajakk kan stille krav om at vedkommende har dette. Det fungerer da som et bevis på at padleren har fått innføring i grunnleggende teknikk, sikkerhet og risikovurdering.

Våttkortkurs blir arrangert i regi av Norges Padleforbund, padleklubber tilknyttet Norges Padleforbund og private kursarrangører godkjent av Norges Padleforbund. Når en deltager har gjennomført et nytt våttkortkurs mottar vedkommende kursbevis i form av oblat/klistremerke som limes på baksiden av kortet. Hvert kort har et unikt nummer som er registrert på padlerens profil i Norges Padleforbunds våttkort-database. Ved å logge seg inn får man tilgang til digitalt våttkort og oversikt over gjennomførte kurs. Digitalt våttkort ble lansert sommeren 2021.

Kursstigen

På de tre første kursnivåene i våttkortstigen holder det med deltagelse. På de tre neste nivåene blir deltageren vurdert og blir godkjent av veileder/instruktør.

Fra 1. januar 2008 innførte Norges Padleforbund et krav om at kursdeltagere må ta kursene i kronologisk rekkefølge fra og med grunnkurs. Det vil si at man ikke trenger å gjennomføre introduksjonskurs, men kan begynne rett på grunnkurs.

Kurs Tidsforbruk Eksamen Arrangør
Introduksjonskurs 3 timer Deltatt Padleklubber/private
1 Grunnkurs 16 timer Deltatt Padleklubber/private
2 Teknikkurs 16 timer Deltatt Padleklubber/private
3 Aktivitetslederkurs 16 timer Bestått Padleklubber/private
4 Videregående kurs 6 dager over tre helger Bestått Norges Padleforbund
5 Veilederkurs 6 dager over tre helger Bestått Norges Padleforbund

Det er siden starten i 2006 utviklet flere grener innen våttkort:

Antall personer med våttkort

Tabellen viser antall bestilte våttkort fra Norges Padleforbund (første år med tilgjengelige tall er 2017). Per 2023 er det delt ut cirka 210 000 våttkort til kursarrangører siden starten i 2006.

År Antall
2023 10 569
2022 16 255
2021 24 677
2020 20 884
2019 12 435
2018 13 265
2017 12 082

Internasjonalt

Norges Padleforbunds våttkort følger rammeverket og kvalitetssikringen som ligger i Trenerløypa, som er et felles rammeverk for trenerutvikling i norsk idrett. Norges Padleforbund er også medlem av European Paddle Pass (EPP).

Internasjonalt er det utviklet flere kurs for kajakkpadlere. Et av dem er International Sea Kayak Guide Association (ISKGA), som tilbyr opplæringsmoduler og forbedringskurs for kommersielle havkajakkguider. Britene var tidlig ute med opplæring innen padling. De etablerte BCU (British Canoe Union) i 1936, som er internasjonalt anerkjent.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer (2)

skrev Elise Drangevåg

Er det mulig å få oppdaterte tall på antall utdelte våttkort for resten av året 2021?

svarte Vigdis Askjem

Hei Elise, artikkelen er oppdatert med 2021-tall.

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg