Kachin

Myitkyina er hovedstaden i delstaten Kachin. Her litt utenfor selve byen.
Av .
Lisens: CC BY NC ND 2.0

Artikkelstart

Kachin er en delstat i nordlige Myanmar, grenser mot India og Kina. Delstaten har et areal på 89 041 kvadratkilometer med 1 689 441 innbyggere (2014). Hovedstad er Myitkyina.

Geografi

Området er et skogkledd fjelland, med høyeste partier i nord og øst. Indawgyi er den største innsjø i Sørøst-Asia med en lengde på 24 kilometer og bredde på 13 kilometer. Lengst i nord ligger landets høyeste fjell, Hkakabo Razi, 5881 meter over havet. Det er lavere landskap langs elvene, særlig langs Ayeyarwady. I denne elvens dalføre dyrkes blant annet ris, grønnsaker, sukkerrør og tobakk.

I fjellene består befolkningen i størstedelen av kachin-folk som lever av svedjebruk, mens grupper av shan-folket og burmanere bor i dalene og lever av risdyrking. Det utvinnes gull og jade. Verdens største jade-gruver ligger i Hpakan i Kachin, og her er også funnet verdens største jadestein på 3000 tonn ble funnet i 2000. Det utvinnes mer enn 26 millioner tonn jade i året (2010).

Gruvedriften medfører hyppige jordskred og nedbrytning av landskapet.

Historikk

Kachin var aldri en del av de burmesiske kongedømmene, men kom gradvis under britisk kontroll mellom 1885 og 1935. Kachin ble en del av Burma (i dag Myanmar) ved opprettelsen av Burma som selvstendig stat i 1948. Væpnede opprørsgrupper i delstaten kjempet mot det burmesiske militærstyret, men en våpenhvileavtale ble inngått med Kachin Independence Organization (KIO) i 1994. Denne avtalen ble brutt i 2011 og og førte til en voldsom oppsving av konflikten i grenseområdene mot Kina.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg