Mandalay

Mandalay i november 1885, da britiske styrker inntok byen i forbindelse med den tredje anglo-burmanske krigen. Den 1. januar 1886 ble hele landet trukket inn i Britisk India.
Av .

Mandalay er en by i Myanmar, ved elven Ayeyarwady, 575 kilometer nord for Yangon. Byen har 1 225 553 innbyggere (2014). Elleve kilometer sør for Mandalay er byen Amarapura.

Faktaboks

uttale:
mændəlˈei

Næringsliv og transport

Mandalay er elvehavn, jernbaneknutepunkt og handelssenter for øvre Myanmar. En stor del av Myanmars eksport til Kina foregår via Mandalay. Den industrielle virksomheten er i hovedsak begrenset til lettindustri, herunder silkeveving og bronsestøperier. Byen er kjent for gull-, sølv-, jade- og trehåndverk. 45 kilometer nord for byen er Mandalays internasjonale flyplass.

Kultur og utdanning

Mandalay er Myanmars kultursenter og landets buddhistiske sentrum. Midt i byen ligger den muromkransede gamlebyen. Ved foten av Mandalayhøyden står De 730 pagoders tempel. Arankanpagoden sørvest for byen er en viktig buddhistisk helligdom. I Mandalay er det 15 universiteter. Det eldste universitetet er fra 1925.

Historikk

Mandalay ble grunnlagt i 1857 og var i perioden fra 1860 til 1885 landets siste hovedstad før den britiske annekteringen av landet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg