Mandalay

Mandalay i november 1885, da britiske styrker inntok byen i forbindelse med den tredje anglo-burmanske krigen. Den 1. januar 1886 ble hele landet trukket inn i Britisk India.
Av .

Artikkelstart

Mandalay er en by i Myanmar, ved elven Ayeyarwady, 575 kilometer nord for Yangon. Byen har 1 225 553 innbyggere (2014). Elleve kilometer sør for Mandalay er byen Amarapura.

Faktaboks

Uttale
mændəlˈei

Næringsliv og transport

Mandalay er elvehavn, jernbaneknutepunkt og handelssenter for øvre Myanmar. En stor del av Myanmars eksport til Kina foregår via Mandalay. Den industrielle virksomheten er i hovedsak begrenset til lettindustri, herunder silkeveving og bronsestøperier. Byen er kjent for gull-, sølv-, jade- og trehåndverk. 45 kilometer nord for byen er Mandalays internasjonale flyplass.

Kultur og utdanning

Mandalay er Myanmars kultursenter og landets buddhistiske sentrum. Midt i byen ligger den muromkransede gamlebyen. Ved foten av Mandalayhøyden står De 730 pagoders tempel. Arankanpagoden sørvest for byen er en viktig buddhistisk helligdom. I Mandalay er det 15 universiteter. Det eldste universitetet er fra 1925.

Historikk

Mandalay ble grunnlagt i 1857 og var i perioden fra 1860 til 1885 landets siste hovedstad før den britiske annekteringen av landet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg