Røisheim

Røisheim.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Artikkelstart

Røisheim er et hotell og turiststasjon ved fylkesvei 55 i Bøverdalen, i Lom kommune, i Innlandet fylke, 550 meter over havet. Røisheim er en severdighet med sitt maleriske tun og gamle fredede bygninger fra 1700-tallet.

Røisheim var lenge det viktigste utgangspunktet for turer på Galdhøpiggen. Fra hotellet er det fremdeles merkede sommerruter til Raubergstulen og videre til Juvasshytta, og opp i Visdalen der Spiterstulen ligger. Nasjonal turistvei Sognefjellet går forbi Røisheim.

Historikk

Veien gjennom Bøverdalen var fra gammelt av en del av den viktige ferdselsveiene over Sognefjellet og dermed en av hovedveiene mellom Vestlandet og Østlandet. Som en av de siste gårdene før høyfjellet, og med skyssplikt helt over til Luster, var Røisheim godt kjent blant de reisende. Navnet turiststasjon ble tatt i bruk om gården i 1858. Fra 1870-årene var Røisheim stedet for Jotunheimens første fjellturister, om de ville til Galdhøpiggen. Eieren den gang var Ole Halvorsen Røisheim, den første egentlige fjellføreren i Jotunheimen.

Kunstnerbesøk

Noen av Norges fremste malere, diktere og komponister har skrevet seg inn i gjestebøkene på Røisheim: Hans Gude, Edvard Grieg, Henrik Ibsen, Frits Thaulow, Åsmund Olavsson Vinje, Arne Garborg og ikke minst Gerhard Munthe besøkte Røisheim og ble betatt av gården og de storslåtte omgivelsene. Særlig var Gerhard Munthe ofte gjest fra 1904 til 1928. Han malte flere bilder derfra og flere av dem henger i dag i spisesalen på Røisheim.

Røisheim drives i dag som hotell og har i alt 13 bygninger, den eldste er fra 1500-tallet, og alle er fredet.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Møller, Arvid (2013). Røisheim. Kom forlag

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg