The Old Globe theatre, 1642
The Old Globe theatre, 1642
Av .
The Globe
Tegning fra 1596 av teatret "The Swan" som lå i nærheten av "The Globe" og hadde samme utformning.
The Globe
Av .

The Globe var et teater i London 1599–1642, særlig berømt som skueplass for Shakespeares store komedier og tragedier.

Faktaboks

Uttale
gloub

Historikk

Teateret ble bygd på sørsiden av Themsen av et konsortium med skuespilleren Richard Burbage og hans bror Cuthbert i spissen og med innsats fra fem andre medlemmer av The Lord Chamberlain's teaterselskap, blant annet William Shakespeare; han ble dermed aksjonær i det innbringende foretagendet.

De rev ned sitt gamle teater nord for London og brukte materialene til det nye. Dette ble en tilnærmet rund bygning, muligens med hele 20 sider, med overbygde gallerier i tre etasjer rundt en plass i friluft, hvor scenen stakk frem fra en tårnformet serviceavdeling. Med sitteplassene i galleriene og ståplassene i midten kunne teateret antakelig romme inntil 3000 tilskuere.

Stråtekningen ble antent under en forestilling i 1613, og teateret brant ned, men ble gjenoppbygd året etter og fortsatte i drift til 1642, da puritanerne under Cromwell forbød all offentlig teatervirksomhet. I 1644 ble det revet. Rester av fundamentene ble oppdaget i 1989 og er tilbørlig merket som en turistattraksjon, men det meste ligger fremdeles skjult under en stor forretningsgård og gatelegemet.

Rekonstruksjon av den første The Globe, 1959–1613
Av /Folger Shakespeare Library.

Rekonstruksjon

The Globe, 2018
The Globe, 2018
Av .
Lisens: CC BY SA 4.0

En ivrig amerikansk Shakespeare-beundrer, skuespilleren og regissøren Sam Wanamaker, begynte i 1969 å agitere for å gjenreise The Globe så nøyaktig som mulig etter gamle bilder og opplysninger og så nær den opprinnelige tomten som mulig.

Han allierte seg med den sørafrikanske arkitekten Theo Crosby, og resultatet ble etter mange viderverdigheter det nåværende nye Globe, innviet i 1997. Det ligger et steinkast nærmere elven enn den opprinnelige bygningen. Det er oppført med samme materialer og samme teknikk som det gamle teateret og tilbyr forestillinger, særlig av Elisabeth-tidens drama, spilt under lignende forhold som i Shakespeares dager.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Gurr, Andrew & John Orrell: Rebuilding Shakespeare's Globe, 1989
  • Kiernan, Pauline: Staging Shakespeare at the new Globe, 1999
  • Mulryne, J.R. & Margaret Shewring, red.: Shakespeare's Globe rebuilt, 1997

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg