Jule G. Charney

Faktaboks

Jule G. Charney
Uttale
tʃˈa:ni
Født
1. januar 1917, San Francisco, California, USA
Død
16. juni 1981, Boston, Massachusetts, USA
Bilde av Jule Gregory Charney fra 1978
Av /MIT.

Artikkelstart

Jule G. Charney var en amerikansk meteorolog med betydelige bidrag til numerisk værvarsling og forståelsen av atmosfærens sirkulasjon.

Etter å ha fullført utdanningen ved Universitetet i California i 1946, jobbet Charney under Carl Gustaf Rossby på Universitetet i Chicago (se Chicagoskolen - meteorologi). Han hadde også en kortvarig forskerstilling på Universitetet i Oslo fra 1947 til 1948. Chaney utredet så banebrytende metoder for numerisk værvarsling med John von Neumann ved Institute for Advanced Study på Princeton University på starten av 50-tallet. Han var professor ved Massachusetts Institute of Technology (MIT) fra 1956 til sin død.

Under oppholdet på Universitetet i Oslo utviklet Chaney kvasi-geostrofisk approksimasjon for beskrivelse av planetære bølger, og var medlem av Det Norske Videnskaps-Akademi. Han utledet senere teori for baroklin instabilitet (se baroklinitet), som er grunnleggende for vår forståelse av syklonaktivitet. Han gav i tillegg viktige bidrag til tropisk meteorologi og teorien for havstrømmer.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg