Faktaboks

John von Neumann
John János von Neumann
Uttale
nˈåimən
Født
1903, Budapest
Død
1957, Washington, D.C.
Neumann, John von

John von Neumann

Neumann, John von
Av /※.

John von Neumann var en ungarsk-amerikansk matematiker, født som János von Neumann. Han ble tidlig kjent som matematisk vidunderbarn og for hurtigheten i sitt resonnement.

von Neumann regnes som en av 1900-tallets viktigste matematikere. Han var en av grunnleggerne til faget informatikk med sine fundamentale bidrag til logisk design, og ga også viktige bidrag til utviklingen av moderne atomfysikk.

Karriere

John von Neumann studerte både kjemi og matematikk i Budapest, Zürich og Berlin. Etter studier i Göttingen ved matematikeren David Hilbert ble han dosent ved universitetet i Berlin i 1926–1933, og parallelt professor ved Princeton University (USA) siden 1930. Fordrevet som jøde fra Berlin i 1933 ble han et av de første medlemmene i Institute for Advanced Study (IAS) i Princeton. Senere ble han direktør for Electronic Computer Project ved IAS, og i 1957 ble han medlem av Atomic Energy Commission.

Resultater

De allsidige matematiske arbeidene til von Neumann gir ham en plass i første rekke blant matematikere på 1900-tallet. Han skrev om matematikkens logiske grunnlag, gruppeteori, Hilbertrom og operatorer. Hans bok Mathematische Grundlagen der Quantenmechanik (1932) har vært av stor betydning for utviklingen av moderne atomfysikk.

Han arbeidet også med spillteori, hvor han beviste minimax-teoremet i 1928. Sammen med Oskar Morgenstern skrev han Theory of Games and Economic Behavior (1944), et verk som har skapt helt nye retninger både i økonomisk teori og i annen samfunnsvitenskapelig teori. Den omfatter emner der strategiske interaksjonsforhold gjør seg gjeldende, for eksempel statsvitenskap.

I sine siste år var han særlig opptatt med konstruksjon av elektroniske regnemaskiner. Han ble en av grunnleggerne til informatikk med fundamentale bidrag til logisk design.

Litteratur

  • Aspray, William, John von Neumann and the origins of modern computing (Cambridge, M., 1990).

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg