Faktaboks

Leif Segerstam

Leif Selim Segerstam

Født
2. mars 1944, Vasa, Österbotten, Finland
Leif Segerstam, 2011
Leif Segerstam, 2011
Av /𝒲.
Lisens: CC BY SA 3.0

Leif Segerstam er en finsk dirigent, fiolinist, pianist og komponist. Han er en betydelig dirigent i sin generasjon, med en omfattende karriere i Norden og internasjonalt.

Segerstam er en svært produktiv komponist. Han mottok Nordisk råds musikkpris i 1999.

Bakgrunn og utdannelse

Segerstam er av finlandssvensk familie, født i Vasa og oppvokst i Helsingfors. Han hadde musikalske foreldre, viste tidlig talent og spilte som tenåring fiolin og bratsj i Det finske ungdomsorkesteret.

Segerstam ble tatt opp ved Sibelius-Akademin i Helsingfors hvor han studerte fiolin, piano og direksjon. Han debuterte som fiolinist i 1962. Etter å ha fått sitt diplom i 1963 studerte han videre ved Juilliard School i New York i årene 1963–1965 med Jean Morel som lærer.

Dirigent

I 1963 debuterte Segerstam som dirigent med Barberen i Sevilla av Gioachino Rossini i Tammerfors, og i 1964 dirigerte han for første gang Finlands Radios Symfoniorkester.

Segerstam var fast kapellmester ved Den finske nasjonaloperaen i perioden 1965–1968 og ble operasjef i 1973–1974. Han har også siden ledet en rekke forestillinger her, blant annet av Richard Wagners operaer innebefattet Der Ring des Nibelungen. Han har også vært dirigent ved den renommerte og populære Savonlinna Operafestival i Nyslott.

Segerstam ble engasjert som kapellmester ved Kungliga Operan i Stockholm første gang i 1968, og har siden ledet forestillinger av et bredt repertoar som innbefatter både italiensk og tysk opera og nyere verker. Fra 1972 ledet han også forestillinger ved Deutsche Oper i Berlin.

Segerstam var sjefdirigent for ORF Radio-Symphoniorchester i Wien fra 1975 til 1982. Han fortsatte samtidig å lede konserter med Finlands Radios Symfoniorkester og ble sjefdirigent her fra 1977 til 1987. Han ledet dette orkesteret i atskillig samtidsmusikk og gjorde plateinnspillinger.

Segerstam var sjefdirigent for Danmarks Radios Symfoniorkester fra 1988 til 1995, som den første faste dirigenten etter en periode hvor man bare hadde benyttet gjestedirigenter. Deretter ble han sjefdirigent for Helsingfors byorkester i årene 1995–2007. Også med dette orkesteret har han gjort plateinnspillinger.

Segerstam har vært en etterspurt gjestedirigent i Europa, USA og Australia. I Norge har han gjestet Oslo Filharmoniske Orkester og Trondheim Symfoniorkester.

Komponist

Segerstam begynte å komponere som tenåring. Han skrev blant annet fire strykekvartetter (1962–1966) og balletten Pandora (1967). En femte strykekvartett ble ferdig i 1970, og i de neste årene skrev han et stort antall strykekvartetter foruten orkesterverket Patria (1973) og 22 Episoder for varierende besetning (1978–1981).

Siden 1977 har Segerstam skrevet om lag 350 orkesterverker som han kaller symfonier; de er vanligvis av om lag tyve minutters varighet, består av én sats og er skrevet i et modernistisk tonespråk. Verkene kan sies å innebære en form for aleatorikk gjennom Segerstams spesielle «fripulsative» komposisjonsmåte hvor orkesteret spiller uten dirigent og der det overlates til musikerne selv å løse rytmiske problemer. De kan kanskje sammenlignes med litteraturens idé om bevissthetsstrøm (stream of consciousness) og kan nærmest anta form av musikalske dagboksopptegnelser.

Innspillinger

Segerstam har ledet et stort antall plateinnspillinger, ikke minst med musikk av komponister fra det 20. århundre, som Charles Koechlin, Florent Schmitt og Alfred Schnittke.

Han har spilt inn en rekke verker av finske komponister som Jean Sibelius, Aarre Merikanto, Leevi Madetoja og Einojuhani Rautavaara foruten egen musikk, og likeledes verker av svenske komponister fra det 20. århundre som Hugo Alfvén, Karl-Birger Blomdahl, Allan Pettersson og danske som Per Nørgård og Poul Ruders.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg