Juilliardkvartetten er en amerikansk strykekvartett, etablert i 1946. Den har ved tallrike turneer og plateinnspillinger vunnet anerkjennelse som et av samtidens beste kvartettensembler, med et repertoar som spenner fra wienerklassisisme til samtidsmusikk.

Medlemmene er (2018) Areta Zhulla (1. fiolin), Ronald Copes (2. fiolin), Roger Tapping (bratsj) og Astrid Schween (cello).

Kvartetten ble etablert på initiativ av komponisten William Schuman, som da var rektor ved Juilliard School. Den har siden etableringen vært «quartet-in-residence» der, og kvartettens medlemmer har undervist ved skolen.

De opprinnelige medlemmene var Robert Mann (1. fiolin), Robert Koff (2. fiolin), Raphael Hillyer (bratsj) og Arthur Winograd (cello). Kvartetten har hatt kontinuitet til tross for utskiftninger; Mann ledet kvartetten helt til 1997, og Joel Krosnick var bratsjist i 1974–2016.

I senere år har kvartetten blitt fornyet: Joseph Lin spilte 1. fiolin fra 2011 til 2018, da han ble avløst av Zhulla. Copes har vært medlem fra 1997, Tapping fra 2013 og Schween fra 2016.

Repertoaret spenner over hele sjangerens historie, men kvartetten forbindes kanskje særlig med komponister fra det 20. århundre, som Arnold Schönberg, Béla Bartók og Elliott Carter.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.