Juilliardkvartetten

Artikkelstart

Juilliardkvartetten er en amerikansk strykekvartett, etablert i 1946. Den har ved tallrike turneer og plateinnspillinger vunnet anerkjennelse som et av samtidens beste kvartettensembler, med et repertoar som spenner fra wienerklassisisme til samtidsmusikk.

Faktaboks

Uttale
dʒˈuliəd-
Også kjent som

Juilliard Quartet

Medlemmene per 2020 er:

  • Areta Zhulla på 1. fiolin
  • Ronald Copes på 2. fiolin
  • Roger Tapping på bratsj
  • Astrid Schween på cello

Alle medlemmene er også lærere og leder gjerne mesterklasser når de er på turné.

Historikk

Kvartetten ble etablert på initiativ av komponisten William Schuman, som da var rektor ved Juilliard School. Den har siden etableringen vært «quartet-in-residence» der, og kvartettens medlemmer har undervist ved skolen.

De opprinnelige medlemmene var Robert Mann (1. fiolin), Robert Koff (2. fiolin), Raphael Hillyer (bratsj) og Arthur Winograd (cello). Kvartetten har hatt kontinuitet til tross for utskiftinger. Mann ledet kvartetten helt til 1997 og Joel Krosnick var bratsjist i alle årene 1974–2016.

I senere år har kvartetten blitt fornyet: Joseph Lin spilte 1. fiolin fra 2011 til 2018, da han ble avløst av Zhulla. Copes har vært medlem fra 1997, Tapping fra 2013 og Schween fra 2016.

Repertoaret spenner over hele kvartettsjangerens historie, men kvartetten forbindes kanskje særlig med komponister fra det 20. århundre, som Arnold Schönberg, Béla Bartók og Elliott Carter.

Juilliardkvartetten turnerer som oftest i Europa og USA og har gjerne en blanding av klassiske verker og helt ny musikk på programmet. De gjestet Oslo i januar 2019 med verker av Joseph Haydn og Antonín Dvořák samt et nytt bestillingsverk av den amerikanske komponisten Lembit Beecher.

De holder kvartettseminar ved Juilliard School i mai og sommerkurs ved Tanglewood Music Center i Massachusetts. Kvartetten har gjort innspillinger av et bredt repertoar for selskapene CBS og RCA.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg