Juilliardkvartetten, amerikansk strykekvartett, etablert 1946, har ved tallrike turneer og plateinnspillinger vunnet anerkjennelse som et av samtidens beste kvartettensembler, med et repertoar som spenner fra wienerklassisisme til samtidsmusikk. Medlemmene er Joseph Lin (1. fiolin), Ronald Copes (2. fiolin), Roger Tapping (bratsj) og Astrid Schween (cello).

Kvartetten ble etablert på initiativ av komponisten William Schuman, som da var rektor ved Juilliard School. Den har siden starten vært «quartet-in-residence» der. 

De opprinnelige medlemmene var Robert Mann (1. fiolin), Robert Koff (2. fiolin), Raphael Hillyer (bratsj) og Arthur Winograd (cello). Kvartetten har hatt kontinuitet til tross for utskiftninger; Mann ledet kvartetten helt til 1997 og Joel Krosnick var bratsjist 1974–2016. I de senere år har kvartetten blitt fornyet: Lin kom med i 2011, Tapping i 2013, Copes i 1997 og Schween i 2016.

Repertoaret spenner over hele sjangerens historie, men kvartetten forbindes kanskje særlig med komponister fra det 20. århundre som Arnold Schönberg, Béla Bartók og Elliott Carter

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.