Juilliardkvartetten

Juilliardkvartetten er en amerikansk strykekvartett, etablert i 1946. Den har ved tallrike turneer og plateinnspillinger vunnet anerkjennelse som et av samtidens beste kvartettensembler, med et repertoar som spenner fra wienerklassisisme til samtidsmusikk.

Faktaboks

Uttale
dʒˈuliəd-
Også kjent som

Juilliard Quartet

Medlemmene er (2018) Areta Zhulla (1. fiolin), Ronald Copes (2. fiolin), Roger Tapping (bratsj) og Astrid Schween (cello).

Historikk

Kvartetten ble etablert på initiativ av komponisten William Schuman, som da var rektor ved Juilliard School. Den har siden etableringen vært «quartet-in-residence» der, og kvartettens medlemmer har undervist ved skolen.

De opprinnelige medlemmene var Robert Mann (1. fiolin), Robert Koff (2. fiolin), Raphael Hillyer (bratsj) og Arthur Winograd (cello). Kvartetten har hatt kontinuitet til tross for utskiftninger; Mann ledet kvartetten helt til 1997, og Joel Krosnick var bratsjist i 1974–2016.

I senere år har kvartetten blitt fornyet: Joseph Lin spilte 1. fiolin fra 2011 til 2018, da han ble avløst av Zhulla. Copes har vært medlem fra 1997, Tapping fra 2013 og Schween fra 2016.

Repertoaret spenner over hele sjangerens historie, men kvartetten forbindes kanskje særlig med komponister fra det 20. århundre, som Arnold Schönberg, Béla Bartók og Elliott Carter.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg