Jostedal kraftverk er et vannkraftverk i Luster kommune i Vestland fylke. Kraftstasjonen ligger på Ormbergstølen i Jostedalen og vassdraget er Jostedøla.

Kraftverket utnytter fallet fra Styggevatnet til Jostedøla ved Myklemyr. Vannet kommer fra nedbørsfelter som ligger over omtrent 1200 moh. og som løper ut i den egentlige Jostedalen fra nordøst. Hovedmagasin er Styggevatnet (1200–1110 moh.) og Kupvatnet (1263–1190 moh.), begge nær grensen til Skjåk i Oppland. Styggevatnet er demmet opp 44 meter med en fyllingsdam på 51 meters høyde. Vannet samles opp gjennom den om lag 40 kilometer lange tilløpstunnelen som løper fra Styggevatnet gjennom fjellmassivet på østsiden av dalen. Største brutto fallhøyde er 1186 meter, noe som gir det største vanntrykk ved noen kraftstasjon i Nord-Europa.

Kraftstasjonen ligger på Ormbergstølen i Jostedalen. Som vanlig ved store fallhøyder er det nyttet en peltonturbin. Installert effekt er 290 MW og midlere årsproduksjon 874 GWh.

For å hindre frostrøyk ved utslipp av vannet i Jostedøla, er vannet ført igjennom en 15 kilometer lang tunnel ut i Gaupnefjorden. Tunnelen ender på 42 meter dyp for å unngå isdannelse i fjorden med nedsatt lufttemperatur og skadevirkninger for vegetasjon og fruktdyrking. Jostedal kraftverk ble satt i drift i 1990 og eies av Statkraft.

Jostedalselva inngikk opprinnelig i den såkalte Breheimen-utbyggingen som omfattet overføring til Loen og en samlet produksjon i tre kraftstasjoner på over 2000 GWh. Planene møtte motforestillinger fra lokalt hold og den endelige løsningen innebærer en betydelig reduksjon i både inngrep og produksjon. Se også artikkelen om verneområdet Breheimen/Stryn.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg