Jostedal kraftverk er et vannkraftverkLuster kommune. Sogn og Fjordane. Kraftstasjonen ligger på Ormbergstølen i Jostedalen.

Kraftverket utnytter fallet fra Styggevatnet til Jostedøla ved Myklemyr. Vannet kommer fra nedbørsfelter som ligger over ca. 1200 moh. og som løper ut i den egentlige Jostedalen fra nordøst. Hovedmagasin er Styggevatnet (1200-1110 moh.) og Kupvatnet (1263-1190 moh.), begge nær grensen til Skjåk i Oppland. Styggevatnet er demmet opp 44 m med en fyllingsdam på 51 meters høyde. Vannet samles opp gjennom den ca. 40 km lange tilløpstunnelen som løper fra Styggevatnet gjennom fjellmassivet på østsiden av dalen. Største brutto fallhøyde er 1186 m, noe som gir det største vanntrykk ved noen kraftstasjon i Nord-Europa.

Kraftstasjonen ligger på Ormbergstølen i Jostedalen. Som vanlig ved store fallhøyder er det nyttet en peltonturbin. Installasjonen er på 288 MW og midlere årsproduksjon 846 GWh.

For å hindre frostrøyk ved utslipp av vannet i Jostedøla, er vannet ført igjennom en 15 km lang tunnel ut i Gaupnefjorden. Tunnelen ender på 42 m dyp for å unngå isdannelse i fjorden med nedsatt lufttemperatur og skadevirkninger for vegetasjon og fruktdyrking. Jostedal kraftverk ble satt i drift i 1990 og eies av Statkraft.

Jostedalselva inngikk opprinnelig i den såkalte Breheimen-utbyggingen som omfattet overføring til Loen og en samlet produksjon i tre kraftstasjoner på over 2000 GWh. Planene møtte motforestillinger fra lokalt hold og den endelige løsningen innebærer en betydelig reduksjon i både inngrep og produksjon. Se også Breheimen/Stryn.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.