Joshua Bell

Faktaboks

Joshua Bell
Født
9. desember 1967, Bloomington, Indiana, USA
Av .

Joshua Bell er en amerikansk fiolinist som regnes som en av de ledene fiolinistene i sin generasjon.

Bell debuterte 14 år gammel med Philadelphia-orkesteret under Ricardo Muti. Han har samarbeidet med pianistene Jean-Yves Thibaudet og Olli Mustonen og cellisten Steven Isserlis og har gjestet Norge flere ganger. Siden 2011 er han kunstnerisk leder for Academy of St. Martin in the Fields.

I løpet av karrieren har Bell spilt inn tallrike plater – fra 1986 til 1996 for Decca, siden for Sony. De fleste inneholder kjente verk fra standardrepertoaret av for eksempel Ludwig van Beethoven, Felix Mendelssohn-Bartholdy og Wolfgang Amadeus Mozart, men også Nicholas Maws fiolinkonsert som ble skrevet for Bell og filmmusikk, blant annet til filmene The Red Violin, Iris og Ladies in Lavender.

I 2007 deltok Bell i et eksperiment der han spilte i en t-banestasjon i Washington D.C. i rushtrafikken. Av de 1097 forbipasserende stoppet bare sju personer for å lytte til ham, og bare en person gjenkjente ham. Journalisten Gene Weingarten skrev artikkelen Pearls Before Breakfast om eksperimentet som vant en Pulitzerpris i 2008.

Bell spiller på Stradivarius' Gibson eks-Huberman-fiolinen fra 1713.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg