Faktaboks

José Saramago
Uttale
saramˈago
Født
16. november 1922, Azinhaga, Portugal
Død
18. juni 2010, Tías, Las Palmas, Kanariøyene, Spania
José Saramago

José Saramago ble tildelt Nobelprisen i litteratur i 1998.

José Saramago var en portugisisk forfatter som regnes som den viktigste portugisiske romanforfatteren i nyere tid. Han skrev også poesi, teater, kronikker og så videre. Saramago var også journalist.

Han slo for alvor gjennom med romanen Memorial do convento i 1982. Han ble tildelt Nobelprisen i litteratur i 1998.

Før gjennombruddet

Før gjennombruddet i 1982 hadde han allerede utgitt blant annet romanene Terra do pecado (1949) og Manual de pintura e caligrafia (1977), diktsamlingene Os poemas possíveis (1966) og Provavelmente alegria (1970), teaterstykket A noite (1980) og reiseskildringen Viagem a Portugal (1981).

I 1980 ble også romanen Levantado do chão utgitt. Det var en bok om arbeidere i Alentejo-regionen gjennom 1900-tallet fra monarkiet og Antonio de Oliveira Salazars diktatur til nellikrevolusjonen. Romanen ble den første suksessen i Saramagos karriere i Portugal, men forfatteren måtte vente to år til før han nådde en større lesekrets både hjemme og utenlands.

Gjennombruddet med Memorial do Convento

Det var romanen Memorial do convento (1982, norsk oversettelse Klosterkrønike fra 1987) som førte Saramago til både nasjonal og internasjonal berømmelse. Boka greide både å blande virkelighet, fantasi og kunst, og å omskrive Portugals historie på 1700-tallet fra et synspunkt som stammer fra annales-skolen og er i tråd med de laverestilte samfunnsklassene.

Siden fulgte en rekke store romaner, ofte med handling hentet fra Portugals historie eller Portugals litteratur. De mest kjente av disse romanene er O Ano da Morte de Ricardo Reis (1984, norsk oversettelse Det året Ricardo Reis døde fra 1998) og O Evangelho segundo Jesus Cristo (1991, norsk oversettelse Jesusevangeliet fra 1993).

I O Ano da Morte de Ricardo Reis blandet Saramago virkelige hendelser fra året 1936 med fantasistoff om Fernando Pessoas heteronym Ricardo Reis. I O Evangelho segundo Jesus Cristo brøt Saramago med den bibelske originalen, blant annet ble Jesus oppdratt av Satan selv og giftet seg med Maria Magdalena.

Romaner etter O Evangelho segundo Jesus Cristo

Etter at denne boka hadde skapt problemer med datidens portugisiske regjering og med kirka, flyttet Saramago fra Lisboa til Lanzarote. Romanene hans ble mer allegoriske, og det var ikke lenger mulig å tidfeste og stadfeste handlingen i bøkene.

Ensaio sobre a Cegueira (1995, norsk oversettelse En beretning om blindhet fra 1996) er kanskje den viktigste boka av disse nye romanene. I boka blir plutselig alle mennesker blinde bortsett fra hovedpersonen, og dette fører til vold og kaos. Sivilisasjonen og rasjonalitet oppheves.

Forfatterskapet, priser og oversettelser

Saramago søkte stadig nye innfallsvinkler i sine verker. Alt rives ned og bygges opp på nytt, slik at det dokumentariske og det fantastiske smelter sammen til en ny virkelighet.

Han har en svært stor leserkrets til tross for hans ofte krevende form og til tider også kontroversielle temaer. Han ble tildelt Camõesprisen i 1995 og Nobelprisen i litteratur i 1998.

Saramagos bøker er oversatt i hele verden og til mange språk. På norsk er det mulig å finne nesten alle bøkene. Her henvises det til noen som ikke ble nevnt i artikkelen før:

  • A Jangada de Pedra, 1986 (En flåte av stein, 1989)
  • História do Cerco de Lisboa, (Beleiringen av Lisboa, 1995)
  • Todos os Nomes, 1997 (Alle navnene, 2001)
  • O homem duplicado, 2002 (Den andre mannen, 2004)
  • Ensaio sobre a Lucidez, 2004 (En beretning om klarsyn, 2005)
  • As intermitências da morte, 2005 (Dødens avbrudd)

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg