Fernando Pessoa

Faktaboks

Fernando Pessoa

Født: Fernando António Nogueira Pessoa.

Uttale
pessˈoa
Født
13. juni 1888, Lisboa, Kongedømmet Portugal (nå Portugal)
Død
30. november 1935, Lisboa, Den andre portugisiske republikk (nå Portugal)

Fernando Pessoa. Portrett av Rodriguez Castañe. Bildet har falt i det fri.

.
Lisens: fri

Artikkelstart

Fernando Pessoa var en portugisisk forfatter som tilhørte 1900-tallets viktigste poeter. I Portugal er han det største navnet etter nasjonalskalden Luís de Camões, modernismens frontfigur og diktspråkets store fornyer. Sammen med vennen Sá-Carneiro grunnla han tidsskriftet Orpheu (1915, 2 nummer), der også hans statiske drama O Marinheiro fra 1913 fikk plass.

Pessoa publiserte lite. Diktsamlingen Mensagem (1934) og spredte bidrag i ulike futuristiske tidskrifter var det hele. Men, den berømte kofferten med hans litterære arv viste seg å inneholde over 25 000 upubliserte tekster – dikt, prosafragmenter, dramatiske skisser og brev, dels skrevet under eget navn, dels av andre dikterpersonligheter, såkalte heteronymer.

Hans tre egentlige heteronymer er:

  • den antiintellektuelle og tilsynelatende naive Alberto Caeiro – Pessoas og de andres læremester
  • den formelle Ricardo Reis, forfatteren av klassiske oder
  • den modernistiske og dionysiske Álvaro de Campos

Temaet i Pessoas dikt er ofte jeg'ets instabilitet, opplevelsen av 'å være både jeg og de andre', liksom livets og dødens mysterium. Interessen for Pessoa øker stadig, ikke bare i hjemlandet, der hans verker er gjenstand for fornyet interesse fra litteraturforskernes side, men også i det internasjonale litterære miljøet.

Det mest spredte og leste skriftet av ham er Uroens bok utgitt under heteronymet Bernando Soares i 1982 (oversatt 1997). Originaltittelen er Livro do desassossego. Den består av et stort antall fragmentariske og merkelige nedtegnelser, gjort over en tjueårsperiode av kontoristen Bernardo Soares som fremstår som en slags inkarnasjon av den ortonyme Pessoa og hans heteronymer. Det finnes til nå et titalls Pessoa-oversettelser til norsk.

Dikterpersonlighetene til Pessoa dukker opp i diverse skjønnlitterære utgivelser hos andre forfattere. Litteraturforskeren Antonio Tabucchi som har forsket på Pessoa har skrevet en skjønnlitterær liten bok hvor Pessoa møter sine egne dikterpersonligheter, Fernando Pessoas tre siste dager, som er oversatt til norsk. José Saramago har skrevet boken Det året Ricardo Reis døde.

Oversettelser til norsk

  • Uroens bok (1997) Originaltittel: Livro do desassossego, 1982. Oversatt av Christian Rugstad. Les boken hos Bokhylla
  • Djevelens time (1998) Originaltittel: A hora do diabo. Oversatt av Bård Kranstad. Les boken hos Bokhylla.
  • Den anarkistiske bankier (1995). Originaltittel: O banqueiro anarquista. Oversatt av Henning Kramer Dahl. Les boken hos Bokhylla
  • Stoikeren (Originaltittel: A educacão do estoico)

Dikt i utvalg

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

  • Portugals literatur (Universidade de Coimbra)

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg