Jonatan Makkabeeren

Faktaboks

Jonatan Makkabeeren

Jonatan Hasmoneeren og Jonatan Apfus (Jonatan diplomaten)

Død
143 fvt.
Jonatan Makkabeeren
Av /Wikimedia images.

Artikkelstart

Jonatan Makkabeeren var Juda Makkabeerens yngste bror og etterfølger. Etter brorens død i 161 fvt. overtok Jonatan som leder av jødenes oppstand mot de syrisk-greske selevkidene som hersket over hele området. Jonathan erobret store deler av Juda og flere av de hellenistiske byene langs kysten. Han skal ha vært både en dyktig politisk og militær leder. Hans politiske evner ga ham tilnavnet Apfus (diplomaten, hykleren).

Etter noen år ble det inngått en slags fred med selevkidekongen Aleksander Balas. I 152 fvt. ble Jonatan utnevnt til yppersteprest av selevkidekongen. Utnevnelsen vakte motstand blant en del av den jødiske befolkningen, som mente at hasmoneerne (makkabeerne) ikke hadde rett til dette embetet. Begrunnelsen var at selv om hasmoneerne var av prestelig slekt, nedstammet de ikke fra Aron. Embedet gikk likevel i arv i det hasmoneiske dynasti i 115 år.

Jonatan ble lurt i en felle og myrdet av den syriske herskeren Tryfon i 143/142 fvt. (1. Makkabeerbok 13,30). Han ble etterfulgt av boren Simon. Juda var nå blitt en selvstendig stat.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg