Jon Gjønnes

Faktaboks

Jon Gjønnes

Jon Kjell Gjønnes

Født
26. januar 1931, Brevik
Død
6. april 2021, Oslo
Professor Jon Gjønnes

Artikkelstart

Jon Gjønnes var en norsk fysiker. Han arbeidet med bruk av røntgendiffraksjon, elektrondiffraksjon og elektronmikroskopi på en rekke områder innen materialvitenskapen. The Gjønnes Medal in Electron Crystallography er oppkalt etter Gjønnes.

Karriere

Gjønnes ble utdannet ved Universitetet i Oslo (UiO) hvor han tok mastergraden (cand. real.) i 1957 og doktorgraden (dr. philos.) i 1967.

Etter to år på Sentralinstitutt for industriell forskning (SI nå SINTEF) og to år som stipendiat i Australia ble han universitetsstipendiat ved UiO fra 1961 til 1964. Etter nok et år i Australia ble han i universitetslektor ved UiO i 1965, og der var han siden. I 1982 ble han professor i fysikk.

Han har vært gjesteprofessorer ved universiteter i Australia, Japan og USA.

Mellom 1968 og 1988 var Gjønnes vitenskapelig leder av elektronmikroskoplaboratoriet ved Fysisk institutt ved UiO. Gjønnes og kjemikeren professor Per Kofstad var sentrale ved etablering av Senter for Materialvitenskap som fikk sine laboratorier i Forskningsparken.

Gjønnes var også aktiv politiker fra Arbeiderpartiet i Bærum. Han ble valgt inn i kommunestyret i 1972 hvor han var Arbeiderpartiets fremste talsmann. Fra 1979 til 1981 tok han permisjon fra sin stilling på universitetet og ble politisk rådgiver i Kommunaldepartementet.

The Gjønnes Medal

I 2008 fikk Gjønnes en medalje fra The International Union of Crystallography for an outstanding contribution to the Field of Electron crystallography. Medaljen vil bli utdelt hvert tredje år fremover og har fått navnet The Gjønnes Medal.

Gjønnes fikk medaljen for sitt arbeid med å bestemme symmetrien av krystaller med elektroner, hans bidrag til teorien for dynamisk elektrondiffraksjon og hans arbeid for å bestemme strukturen til intermetalliske forbindelser og legeringer.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg