Jon Gjønnes er norsk fysiker. Han er utdannet ved Universitetet i Oslo hvor han ble cand. real. i 1957 og dr. philos. i  1967.

Etter to år på Sentralinstitutt for industriell forskning (SI nå SINTEF) og to år som stipendiat i Australia ble han universitetsstipendiat ved UiO fra 1961-64. Etter nok et år i Australia ble han i universitetslektor ved UiO i 1965, og der har han vært siden - fra 1982  som professor i fysikk. 1968–88 var han vitenskapelig leder av elektronmikroskoplaboratoriet ved Fysisk institutt UiO. Han og kjemikeren professor Per Kofstad var sentrale ved etablering av Senter for Materialvitenskap som fikk sine laboratorier i Forskningsparken.

Gjønnes har arbeidet med bruk av røntgendiffraksjon, elektrondiffraksjon og elektronmikroskopi  på en rekke områder innen materialvitenskapen. Han har vært gjesteprofessorer ved universiteter i Australia, Japan og USA.

I 2008 fikk han en medalje fra The International Union of Crystallography for an outstanding contribution to the Field of Electron crystallography. Den vil bli utdelt hvert tredje år fremover og har fått navnet The Gjønnes Medal. Gjønnes fikk medaljen for sitt arbeid med å bestemme symmetrien av krystaller med elektroner, hans bidrag til teorien for dynamisk elektrondiffraksjon og hans arbeid for å bestemme strukturen til intermetalliske forbindelser og legeringer.

Gjønnes var også aktiv politiker fra Arbeiderpartiet i Bærum. Han ble valgt inn i kommunestyret i 1972 hvor han var Arbeiderpartiets fremste talsmann. I 1979-81 tok han permisjon fra sin stilling på universitetet og ble politisk rådgiver i Kommunaldepartementet.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.