Per Kofstad

Faktaboks

Per Kofstad

Per Kristen Kofstad

Født
7. desember 1929, Bergen
Død
17. november 1997, Oslo

Per Kofstad var en norsk kjemiker som var særlig kjent for sine høytemperaturstudier av noen d-metaller og deres praktiske anvendelser. Han skrev dessuten en lærebok i uorganisk kjemi.

Utdanning

Per Kofstad tok en bachelorgrad (B.A.) ved Pomona College i California i 1951. Han tok videre en doktorgrad ved universitetet i Berkeley i 1953 i kjernekjemi for en studie av to radioaktive isotoper av niob. I 1963 tok han også doktorgraden (dr.philos.) ved Universitetet i Oslo. I 1965 ble han utnevnt til æresdoktor ved Pomona College.

Arbeid

Kofstad ble ansatt ved Sentralinstitutt for norsk industri (SI, nå SINTEF), for å bygge opp en gruppe innen faststoff-fysikk sammen med Karl Hauffe (1913–1998), en professor som hadde flyktet fra Øst-Tyskland. Kofstad og Hauffe bygget opp et laboratorium på universitetet, og da SIs egen bygning sto ferdig i 1956, flyttet Kofstad laboratoriet dit.

I 1964 tok Per Kofstad dr.philos-graden på en undersøkelse av reaksjonen mellom oksygen og metallene titan og tantal ved høy temperatur. Særlig titan hadde man trodd kunne egne seg for eksempel i flymotorer på grunn av lett vekt og høyt smeltepunkt. Kofstad viste at noen titanlegeringer egnet seg til det.

Kofstad var leder for gruppen for høytemperaturmaterialer på SI. I perioden 1968–1974 var han forskningssjef for kjemiseksjonen på SI hvor gruppen inngikk, og i 1975 etterfulgte han Haakon Haraldsen og ble professor i uorganisk kjemi ved UiO. Han var instituttbestyrer ved Kjemisk institutt i 1977–1979.

Senter for materialforskning

Kofstad arbeidet for etablering av Senter for materialforskning ved universitetet. Senteret ble etablert i Forskningsparken i 1990, og han ble senterets leder med en halv stilling som professor i uorganisk kjemi ved Kjemisk institutt.

Per Kofstad pensjonerte seg på grunn av sykdom i 1995, og i 1997 døde han av kreft, bare 67 år gammel. Han ble etterfulgt av en av sine studenter, Truls Nordby.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Per Kofstad: Uorganisk kjemi: – en innføring i grunnstoffenes kjemi. TANO 3. utg. (1993). Tilgjengelig digitalisert på Nasjonalbiblioteket.
  • Per Kofstad: Kjemiske reaksjoner og energiforandringer – en innføring i kjemisk termodynmikk. TANO (1993). Tilgjengelig digitalisert på Nasjonalbiblioteket.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg